Обновена  13 юли 08:01
ВСС увърта за бившия следовател Пеевски

Въпреки окончателното съдебно решение, че трябва да предостави информация за магистратския статут на депутата от ДПС, неуспял шеф на ДАНС, медиен магнат и вече бивш следовател Делян Пеевски, Висшият съдебен съвет (ВСС) опитва да увърта.

Окончателното определение на Върховния административен съд (ВАС) беше обявено на 16 юни, макар че се чакаше от миналия септември. Две седмици по-късно то е обсъдено от комисията на ВСС по предложенията и атестирането. Вместо да отговорят на въпросите за статута на Пеевски обаче, от комисията изпратиха писмо до "Сега" с въпрос дали заявлението за получаването на данните се поддържа.

Веднага след съдебната развръзка "Сега" писа за нея, т.е. демонстрира интерес да получи отговорите.Делото по Закона за достъп до обществена информация беше заведено през 2013 г., след като ВСС поиска разрешение от Пеевски, не го получи и отказа да отговори дали той има статут на несменяемост като магистрат и кога евентуално го е придобил. Другото питане е дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.Аглика Адамова от Софийския административен съд прие, че с поведението си ВСС демонстрира специално отношение към Пеевски.

"Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението, което ВСС атакува пред върховния съд. В жалбата на съвета се обясняваше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите му. ВАС обаче отказа да разгледа жалбата на ВСС и сега съветът е принуден да отговоря.

КАРИЕРА

На хартия депутатът от ДПС има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. През 2014 г. въпреки старанието на ВСС да запази магистратското му място, Пеевски сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно