Обновена  14 окт 07:43
Венецианската комисия не подкрепя "прокурорската" поправка в конституцията

Венецианската комисия приветства усилията за реформиране на съдебната система в България, първата стъпка от която е промяна на конституцията. Експертите обаче смятат, че промените в основния закон трябва да бъдат още по-радикални, за да се гарантира независимостта на съда. Това става ясно становище, което органът към ПАСЕ е изпратил до българските власти преди седмица.

Становището, съхранявано в секретна секция на Народното събрание, е очаквано най-вече като арбитраж в разгорещения спор за съотношението между политическата и професионалната квота в бъдещата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Венецианската комисия не критикува заложения паритет между квотите, каквито предварителни очаквания имаха от ДПС, АБВ, БДЦ и прокуратурата. Напротив - комисията отбелязва, че трябва да бъдат дадени гаранции за независимостта на съда, защото в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда".

ДПС, АБВ, БДЦ и "Атака" публично се обявиха против паритета между политическата и професионалната квота в прокурорска колегия на ВСС, тъй като по този начин членовете, излъчени от обвинителите и следователите, заедно с главния прокурор (член на ВСС по право), няма да имат превес спрямо излъчените от парламента.

Четирите формации заявиха, че няма да подкрепят конституционните промени на второ четене, ако квотите не бъдат преразгледани в полза на прокуратурата, за да се избегнел рискът от политическо давление спрямо нея. Мотивацията на правосъдния министър Христо Иванов за паритет на квотите е да се гарантира макар и минимална отчетност на прокуратура, каквато в момента отсъства.

В отговор на притесненията за политическо въздействие върху прокурорската колегия, Венецианската комисия препоръчва всичките 11 членове на ВСС, излъчени от парламента, да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3.

По неофициална информация партиите, които са против сегашния законодателен текст за паритета на квотите в прокурорската колегия, са предприели поредица лобистки ходове, за да въздействат на Венецианската комисия да го разкритикува в доклада си. Впоследствие този аргумент щеше да е основен коз за ревизия на конституционния текст при второто четене в парламента.

В становището си експертите отбелязват, че няма общ модел на самоуправление на съдебната система, но новата структура на Висшия съдебен съвет, целяща да раздели съдии от една страна и прокурори - от друга, без те да се месят в професионалните си казуси, е "значителна стъпка към укрепване на независимостта и прозрачността на съдебната система".

"По-специално, в рамките на новата структура на ВСС, прокурори и следователи вече няма да могат да се намесват във вземането на решения, отнасящи се до съдиите, което е важна гаранция за независимостта на магистратите", посочва Венецианската комисия. И уточнява, че "в бившите социалистически страни прокуратурата е останала твърде мощна структура, която застрашава независимостта на съда". В становището е записано още, че представители на държавното обвинение не трябва да имат думата по кариерни и дисциплинарни въпроси, свързани със съда.

По-радикални промени

В същото време Венецианската комисия изтъква, че проектът за изменение на конституцията "не стига достатъчно далеч" и препоръчва двете камари на ВСС да поемат повечето от запазените към момента правомощия на пленума (съставен от всички членове на съвета).

От комисията отбелязват, че в частност това са правомощията на пленума да прекратява мандата на изборен член, да организира квалификацията на съдиите и прокурорите и следователи, както и да прави предложения до президента за назначаване или освобождаване на т.нар. "трима големи" – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

"Освобождаването на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и съответно на главния прокурор, следва да бъдат преразпределени на компетентната камара", уточняват от комисията. Експертите смятат, че подобно разделение трябва да се въведе и по отношение на квалификацията.

Препоръката е пленумът на ВСС да решава въпроси само от общ характер, а всички останали казуси да се разрешават от камарите по компетенции.

Членовете от политическата квота да се избират с мнозинство 2/3

Друга препоръка е 11-те членове на съдебния съвет от политическата квота да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, за да няма да съмнения за политически натиск над професионалните квоти в камарите.

В документа се отбелязва, че посочените от парламента юристи трябва да са доказани експерти, но да не бъдат прокурори и съдии, а преподаватели по право или адвокати, в това число и представители на гражданското общество. Според комисията така ще се повиши общественото доверие във ВСС и неговата ефективност.

Тази теза бе застъпена при срещите на представители на Венецианската комисия в София миналия месец, но председателят на НС Цецка Цачева им обясни, че българският парламент трудно формира квалифицирано мнозинство и това би блокирало работата на ВСС и на съдебната власт.

Anchor "Делегацията на Венецианската комисия беше информирана за трудностите да бъде постигнато квалифицирано мнозинство в българския парламент. Комисията установява, че политическият контекст може да доведе до сериозни проблеми в това отношение. Въпреки това, би било възможно тези трудности да бъдат преодолени, чрез внимателно проектирани механизми, които да предотвратят блокирането и ще спомогнат за постигането на консенсус", аргументират предложението си експертите.

"Въпросът за броя на съдиите или прокурорите - членове на камарите на ВСС, избрани от техните колеги, ще бъде по-маловажен, ако избраните от Народното събрание членове бъдат посочени с квалифицирано мнозинство. Така ще се постигне и по-голям консенсус около номинациите".

"Подобно изискване в настоящия конфигурацията на българския парламент, може да доведе до поредица от сделки, за да се постигне споразумение или може да доведе до безизходна ситуация. В идеалния случай обаче подобни "сделки" ще доведат до избирането на наистина независими кандидати, както трябва да бъде случаят в една зряла демокрация", казват от Венецианската комисията.

Anchor "Могат да бъдат разработени и по-сложни системи, които например включват намесата на Президента на републиката или кандидатите да бъдат предлагани от неутрални органи. Венецианската комисия оценява откритостта на някои от събеседниците, забелязана по време на посещението на докладчиците в София, включително и по време на разговори в Народното събрание, във връзка с препоръката да бъде въведено изискване за квалифицирано мнозинство. Комисията е готова да работи с българските власти за разработването на механизми, които да предотвратят блокиране от мнозинството", пишат експертите.

Във ВСС да се гласува явно и да се преосмисли ролята на правосъдния министър

Отново с цел повишаване на общественото доверие, Венецианската комисия препоръчва решенията в двете колегии на ВСС, както и в съвместния им състав, да се взимат с явно гласуване. В становището се подчертава, че това е особено важно при решаването на дисциплинарни въпроси.

Венецианската комисия препоръчва да се преосмисли ролята на министъра на правосъдието по отношение на ВСС с оглед на риска от неправомерно вмешателство в независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. "По-специално става дума ролята на министъра като председател на Пленума и правомощия на министъра във връзка с индивидуални въпроси за кариера и организацията на обучението на съдиите, прокурорите и следователите", коментират от комисията.

Експертите обаче настояват правосъдният министър да се занимава с имуществените въпроси на съдебната власт, за да не се превръща ВСС в администратор.

Венецианската комисия оценява позитивно възможността Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд, но отново препоръчва разширяване на това право, така че "съдии от всички нива да могат да повдигат възможност за конституцоносъобразността на дадена норма".

ГЕРБ вече заявиха, че ще се съобразят стриктно с препоръките на Венецианската комисия. Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната им група Цветан Цветанов каза това по повод заканата на съпредседателя на РБ Радан Кънев да напусне мнозинството, ако ГЕРБ отстъпят пред искането на ДПС за квотите в прокурорската колегия.

Предстои да се види каква ще е позицията на ДПС, чийто лидер Лютви Местан доста категорично каза, че няма да подкрепят проекта на второ четене, ако прокуратурата не получи мнозинство в колегията на ВСС.

С интерес се очаква реакцията на АБВ, чийто лидер Георги Първанов доста уверено заяви миналия месец, че очаква Венецианската комисия да сподели мнението на партията му, че сегашните текстове за квотите са неприемливи, тъй като дават възможност за политическото въздействие в прокурорската колегия. Тази му увереност вероятно се е дължала на обстоятелството, че членове на Венецианската комисия от България са двама бивши негови съветници - професорите Евгени Танчев и Пламен Киров.

АБВ дадоха един символичен глас за промените в конституцията на първо четене, като останалите депутати от партията се въздържаха в очакване за корекции преди второто гласуване. По информация на Mediapool АБВ се готвят да внесат поправка в конституционния проект, според която политическата квота в прокурорската колегия се намалява от шестима на петима членове, като в същото време не се пипат квотите в съдийската колегия на ВСС. В резултат на това 11-те члена на ВСС, които се избират от парламента, намаляват с един и стават десет. Ако тази поправка мине, най-вероятно ще възникне проблем с конституционното положение, че членовете на ВСС от политическата квота са 11 и въпросът ще бъде отнесен до КС, което пък ще забави самите конституционни промени и стъпващите на тях промени в съдебния закон, който догодина ще се гледа в парламента.

Препоръчаното от Венецианската комисия явно гласуване във ВСС бе залегнало в първоначалния проект на министър Христо Иванов, но отпадна след настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, подкрепено от ДПС и АБВ. Наскоро обаче Цацаров (вероятно предварително информиран за становището на Венецианската комисия) се изказа в полза на явното гласуване, както и на другата препоръка на комисията – за избор на политическата квота във ВСС с квалифицирано мнозинство и без действащи магистрати в нея.

Конституционните промени бяха орязани през юли след "историческия компромис", в резултат на който получиха подкрепата на ДПС и през септември минаха на първо четене с неочаквано голямо мнозинство от 184 гласа, включващо ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". Депутатите ще се заемат с второто четене най-вероятно през ноември, след като приключат местните избори.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
?
|
нерегистриран
15 октомври 2015, 23:02
1
0
Как MEDIAPOOL се добра до засекретения доклад. Да не би тук да са изнесени онези части от доклада, писани от MEDIAPOOL, предоставени на Венецианската комисия и включени в доклада. Да не се окаже , че други са предприели поредица лобистки ходове, за да въздействат на Венецианската комисия.
Тъпо изпълнение.
1
|
нерегистриран
14 октомври 2015, 12:12
1
0
Охранени, безхаберни, високомернии недалновидни, когато неизбежно станете жертва на собствените си идиотии, тогава тавана на луксозните ви офиси ще се отвори и ще ви озари просветление свисше! Но ще е късно за промени, защото идиотията която Вие поддържате и стимулирате ще е завзела властта ......
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно