Обновена  27 апр 07:54
НЕК ощетена с 1 млн. лв. от неизгодни договори с адвокатски кантори
5-има обвинители цял ден ровиха в документацията, иззеха 19 контракта с 4 юридически фирми

Прокурорският рейд из държавните институции продължи трети ден. След КЕВР в понеделник и АПИ във вторник, днес прокурори влязоха и в Националната електрическа компания (НЕК).

Петима обвинители пристигнаха в 10,35 ч в компанията с бус с надпис "Прокуратура на Република България" и останаха в сградата до 19 часа.

По думите на прокурор Емилия Варадинова на влизане магистратите ще бъдат в сградата на компанията във връзка с образуването на досъдебно производство за умишлена безстопанственост.

Още сутринта говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи по bTV, че се очаква екип от прокурори да влезе в една институция във връзка с разследване за сключването на неизгодни договори за дейности, които самата институция имала капацитет да изпълнява.

ПО ТЕМАТА:

Шефката на звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова: Конкурсът за лот 1 на "Марица" е нагласен

"Става дума за договори с адвокати и адвокатски кантори, които да представляват компанията по различни дела, а

в НЕК има цял

юридически

отдел, който

може да

върши това

От тези договори държавната компания по първоначални данни е ощетена с около 1 млн. лв.", обясниха магистрати пред "24 часа". Те добавиха, че разследваният период е от около 2 г., а сигналът в прокуратурата е постъпил от ДАНС.

"Към момента сме иззели 19 договора с 4 адвокатски кантори", каза прокурор Варадинова, преди да се качи в прокурорския бус към 19 ч. "Следствена тайна", отвърна тя на въпрос с кои кантори са договорите.

Варадинова не каза каква е сумата по контрактите. "Не сме се запознали с документите. Изземвахме само документация и тепърва ще проверяваме има ли по всички договори плащания", каза тя.

Не става дума за делото "Белене", поясни все пак прокурорката и добави, че има и договори за възлагане на обществени поръчки.

"Прокуратурата ще излезе на по-късен етап с официално съобщение", каза тя, без да отговори ще има ли обвиняеми бивши шефове на НЕК.

Прокуратурата е компетентният орган, който има право да разследва всеки сигнал, който постъпи там, заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова. Нямам представа по какви въпроси работи прокуратурата, каза Петкова и допълни, че държавното обвинение е в правото си да проверява всеки сигнал и да стигне до истината.

Следобед от НЕК заявиха, че прокурорите са още в компанията и

не могат да

коментират

разследването

Знаели само това, което съобщили прокурорите на влизане.

От Българския енергиен холдинг, който е принципал на НЕК, заявиха, че имат информация само от медиите.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че служители на НЕК размножавали на ксерокси исканите от прокурорите документи. Служителите знаели, че при изпълнителния директор на компаниятаПетър Илиев са дошли "гости" от прокуратурата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно