Обновена  13 юни 07:35
Съдът отмени приемът в забавачка да зависи от месторабота

Административният съд в Шумен отмени в понеделник една от разпоредбите в Наредбата за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини да зависи от местоработата на родителите.
Разпоредбата беше протестирана от прокуратурата. Тя въвежда правилото, че при прием на деца в първа възрастова група класирането се извършва по критерии, един от които е: "Месторабота на територията на общината на поне единия от родителите/ настойниците", което дава 2 точки.
Съдът е приел, че въведеният критерий противоречи на чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация и представлява пряка дискриминация, тъй като поставя в по-благоприятно положение една група деца, поради личното и семейното им положение, като роднини с лица, имащи определена месторабота. Според магистратите, текстът от Наредбата е приет и в противоречие с принципите в Закона за предучилищното образование и целта, която той преследва за равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете, равнопоставеност и недопускане на дискриминация при предучилищното и училищното образование.
Наредбата беше атакувана от прокуратурата през март, а при следващо гледане в сесийна зала шуменските съветниците не я промениха. Сега решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно