Обновена  27 юни 07:32
КЗК: "Мюзикаутор" злоупотребява с господстващо положение
Обвинението е по жалбата на БНР от времето, когато им спряха музиката

"Музикаутор" злоупотребява с господстващо положение. Това е становището на Комисията за защита на конкуренцията, след като е извършила проверка на сдружението за авторски права, след като тя влезе в остър спор с БНР. Причината бе, че "Мюзикаутор" поиска драстично увеличение на сумите, които националното радио плаща по договор за излъчване на музика, чиито авторски права се управляват от сдружението. В резултат програмите на БНР излъчваха в продължение на месеци само музикални произведения с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

СЕМ защити БНР в спора с "Мюзикаутор"

След тримесечни преговори се стигна до споразумение между "Мюзикаутор" и БНР и подписване на нов договор, но преди това националното радио бе сезирало КЗК.

Музиката се връща в БНР от 1 март

Предмет на проучване в производството на КЗК е било "поведението на Сдружение "Музикаутор", свързано с прекратяване на съществуващите по силата на Договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио отношения между "Музикаутор" и БНР и следващата от това невъзможност за радиото за използване на репертоара на Сдружението в програмите на националното радио".

По закон в следващите 30 дни двете страни - БНР и "Мюзикаутор" - могат да направят писмени възражения по предявените от КЗК. Могат да поискат и изслушване пред антимонополния регулатор, преди да започне да се говори за санкции.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно