Обновена  11 окт 07:45
Франция прати в затвора майки на джихадисти
10 г. зад решетките ще остане жена, която насърчавала сина си да влезе в "Ислямска държава" и му давала пари

С осъдителни присъди завършиха две дела, които Франция води срещу жени, чиито синове се включили в редиците на джихадистката организация "Ислямска държава". Наказание от 10 години затвор получи Кристин Ривиер, наричана от френските медии Мама Джихад. Тя беше призната за виновна по обвиненията, че членува в терористична организация. Подсъдимата получи максималната присъда заради своя "сериозен ангажимент" към джихада и за оказването на помощ на млади жени да пътуват до Сирия като част от опитите й да намери съпруга на сина си. Ривиер твърди, че с по-малкия си син Тейлор Вилюс били "неразделни". Смята се, че той е бил близък с Абделхамид Абауд, един от главните организатори на парижките терористични атаки от ноември 2015 г. "Вместо да се опитате да приберете сина си оттам, изглежда, че сте го насърчавали да остане", заяви съдията при произнасянето на присъдата.

Французойката, която е родом от източния град Троа,

три пъти е пътувала до Сирия, за да помага на момчето,

което приема исляма през 2011 г. и постепенно се радикализира. Тогава Вилюс е на 21 г. По-късно той се премества да живее в Тунис и там е вербуван от джихадистки групировки. Кристин Ривиер го следва в Тунис, където приема исляма и дори възприема радикализираните възгледи на сина си.

Вилюс отива в Сирия през 2013 г. с активната помощ и подкрепа на майка си, която го подпомага финансово по време на престоя му там. Той дори й се хвали, че расте в йерархията на "Ислямска държава", става ясно от една от прихванатите от разследващите съобщенията между майка и син. "Знам, че се справяш добре, това ти приляга", пише Кристин Ривиер, която е на 51 години.

Мама Джихад дори се опитала да намери и булка на сина си,

като го свързала с няколко млади жени, проявяващи интерес да се присъединят към редиците на "Ислямска държава".

Ривиер е арестувана през юли 2014 г., когато според разследването се е готвела да се премести за постоянно да живее в Сирия. Мама Джихад твърди, че се страхувала да се върне в родината си. Преди това тя три пъти е гостувала на сина си Тайлор Вилюс в завзетите от джихадистите територии в страната. Посещенията й били осъществени през 2013 г. и 2014 г. По време на процеса, който се гледа в съд във френската столица Париж, Мама Джихад заяви, че се чувствала добре в Сирия и предпочитала да живее там вместо в родината си, "въпреки бомбардировките и престрелките". Това става ясно от съдебни документи, публикувани от в. "Монд".

"Исках да прекарам възможно най-много време със сина си, преди той да умре...Разбира се, знаех, че това ще се случи, и ако беше станало, щях да се радвам за него, тъй като знам какво означава това за него. Знам, че ще има място в рая... Искам това, което и той иска, както всяка добра майка". Кристин Ривиер отрича финансово да е подпомагала "Ислямска държава" и се опитва да убеди разследващите, че е "нормално" една майка да изпраща пари на сина си. Мама Джихад също така не приема твърдението, че лично е участвала в битки, водени от джихадистите, въпреки че има снимки от Сирия, на които е тежко въоръжена. Според нея в това нямало нищо необичайно, а тя носила оръжие както "всеки друг" в тази страна. В компютъра на французойката разследващите са открили доста материали, пропагандиращи джихада.

Синът на Мама Джихад Тейлор Вилюс е арестуван година след Ривиер - през юли 2016 г., докато пътувал с шведски паспорт. В момента той се намира във френски затвор и очаква началото на процеса си. В ход е разследване за участието му в "Ислямска държави".

Присъдата на Кристин Ривиер беше прочетена няколко дни, след като наказание от 2 г. лишаване от свобода получи друга майка на джихадист. Натали Хадади (43 г.) беше осъдена, защото

изпращала пари на сина си в Сирия,

където той се влял в редиците на "Ислямска държава". Тя твърди, че не знаела как Абес Бунага, който се е сражавал за "Ислямска държава", използва средствата, които му пращала. Смята се, че 21-годишното момче е загинало по време на сражение, но това не е категорично потвърдено. "Не разбирам как могат да ме обвиняват във финансиране на тероризма", споделя Хадади в разговор с журналисти преди началото на процеса, състоял се в съд в Париж. Тя обаче не отрича, че е помагала на сина си. Според съдията Хадади "много добре" е знаела, че момчето използва парите, за да пътува до Сирия. Присъдата отговаряла на "сериозността" на деянията й.

Натали Хадади е експерт по маркетинг и живее в източния регион Елзас. Тя твърди, че през ноември 2015 г. дала пари на сина си, за да замине в Алжир при баща си. Той трябвало да окаже положително влияние върху Абес, който започнал да се радикализира в затвор, където излежавал присъда. Майката дори съобщила за това в полицията, но не били предприети мерки. Хадади изпратила на сина си 5500 евро, след като се оплакал, се са го обрали в Малайзия. Според прокуратурата Бунага е заминал от Малайзия в Сирия, където се присъединил към джихадистите. Самолетният му билет струвал 850 евро. През август 2016 г. майката била информирана с телефонно обаждане, че 21-годишният й син е загинал. Натали Хадади каза, че ще обжалва присъдата си от 2 г. затвор. Според адвоката й наказанието може да бъде намалено до домашен арест.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно