Четирима задържани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Слънчев бряг
Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 11 години
В хотел "Кантилена" в Слънчев бряг са намерени фалшиви 1 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев
Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 11 години

Печатницата за фалшиви евро и долари в подземието на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг, снимка:МВР

"Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години", това съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, с помощта на "Сикрет сървис" и Европол, проведена на 20 октомври в подземието на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг и на още няколко адреса в региона. "За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години", допълни Гешев и уточни, че при обиските са намерени в различна степен на довършеност над 11 млн. фалшиви евро и над 1,8 млн. щатски долара.

Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела. Други двама от членовете на групата са с богати криминални биографии в сферата на печата на фалшиви парични знаци, заради което срещу тях се водят и досъдебни производства.

"Групата е разбита в момент на произодството на фалшивите банкноти, които са с много високо качество. Банкнотите са с индикатив, който до момента не е бил правен и намиран. Това означава, че всички елементи на защита, вкл. воден знак, светещи линии, ги имат и тези банкноти от по 500 евро, 100 евро", заяви наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и уточни, че се очаква във вторник Специализираната прокуратура да поиска и постоянното им задържане под стража.

Ръководителят на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни, че групата е наблюдавана от януари, а досъдебното производство е образувано през септември. "Използвани са всички способи на специалните разузнавателни средства. Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места докато бъдат пласирани. Парите се изваждат поетапно на пазара, клиентите идват в България да си ги вземат. Затова е толкова важна тази реализация, защото лицата бяха задържани в момент на производство. Моментът сме го избрали точно кой да бъде", поясни Спиридонов.

Иззеха 1500 културно-исторически ценности от къща в Симеоновград по време на обиск, свързан с разбитата преди две седмици банда иманяри

 

По време на брифинга зам.-главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментираха и друг актуален случай – този с обвиняемите иманяри,  сред които бе и служител на ДАНС, които бяха заловени преди две седмици в опит да продадат златно съкровище. Зам.-главният прокурор съобщи, че при обиски в имот, намиращ се в Симеоновград, в множество тайници са открити над 1500 консервирани различни предмети, свързани с иманярската група. „В бидон за зеле са намерени видимо метални предмети от сребро и злато. Намерен е и още един венец като този, който ви показахме преди“, посочи Иван Гешев. „Обектите са били заровени в земята, на 60-70 сантиметра, в различни пластмасови съдове. Целият парцел е насипан с пирони и с метални предмети с цел да се затрудни проверката с металотърсачи“, коментира зам.-главният прокурор.

 

„Извършена е предварителна селекция на място от археолози. Не са изземани нещата, които те са преценили, че не са истински“, обясни Иван Гешев и допълни, че са иззети само предметите, които по първоначален анализ са културно-исторически ценности.

 

 „Бизнесът с иманярството върви с бизнеса с измамите. Част от иманярите, освен истински културно-исторически ценности, продават и реплики, на лицата, на които могат да ги пробутат. Върху експертизата на намерените предмети работят над 40 археолози в НИМ“, уточни той.

 

„Теоретично да приемем, че половината предмети са истински, това ще се окаже най-голямата операция в този сегмент в новата ни история“, заяви Гешев и допълни, че на 6 ноември ще има експозиция на спасеното от правоохранителните органи в последните 20 години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
x
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 19:35
1
-1
Един от престъпниците- фалшификатори е руснак с БГ паспорт,сиреч,БГ гражданин по натурализация.След като я докараме до присъда,която да е влязла в сила,би следвало отнемане на паспорта и един силен шут с контрашпиц в направление Сибир,при това безапелационно!!!!!Кой знае каква руска престъпна паплач се е дотътрила на Черноморието и се е установила там по волята на нашата власт...
2
Гешев, Истинският
|
нерегистриран
22 октомври 2018, 18:29
6
0
Мноооооооооо яко. Падна армировката на организираната.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно