Всички обвинения към акад. Митев – несъстоятелни

Апелативният съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет в София – акад. Ваньо Митев, както и бившия главен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев. Магистратите от втора инстанция потвърдиха оправдателната присъда на двамата от месец юни тази година. Обвиненията срещу тях са за безстопанственост, неизгодно сключени сделки, които са ощетили учебното заведение и незаконен прием на чуждестранни студенти.

Според съда обаче твърденията на прокуратурата са безпочвени, несъстоятелни и няма данни за извършено престъпление. Припомняме, че прокуратурата настояваше бившия ръководител на МУ-София да получи 6 години затвор, а Алексеев – 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок. Държавното обвинение искаше и да бъде наложена забрана двамата да заемат отговорно служебно положение в системата на образованието.

Освен решенията на съда е налице и извършена проверка, според която акад. Митев не е бил в конфликт на интереси, докато е подписвал споразумения по време на управлението му на учебното заведение.

Прокуратурата има право да поиска в 15-дневен срок от решението делото да бъде гледано на трета инстанция – Върховния касационен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно