Цецка Цачева: За 2017 г. сме проверили над 5 000 съмнителни удостоверения за произход

Разбира се, че въпросът за българското гражданство и законът за придобиването му са стояли в дневния ред на Народното събрание и се е търсило решение. Проблемите с придобиването на българското гражданство бих ги разделила в две групи - от една страна заварено съдебно производство срещу тогавашния директор на Дирекция "Българско гражданство" г-жа Матева, от друга страна - натрупани през годините преписки, за които съм имала и въпроси по линия на парламентарния контрол. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНТ.

"Аз подписах заповедта за уволнение на Катя Матева през 2017г., след като г-жа Матева от лятото, август месец на 2016 г., 13 месеца преди това, не е била на работа в министерството. Тя не е уволнена заради това, че е подавала сигнали в Агенцията за българите в чужбима. Още май месец миналата година съм информирана, че има сигнали от нейна страна, но онова заради което тя дисциплинарно е уволнена, са няколко наслагвани във времето факти - още от декември месец 2016 г. има доклад на инспектората към МС, където има конкретни факти за загубени преписки, забавени производства, с конкретни препоръки. Онова обаче, което се случи по мое време, месец юни 2017 г. получих информация от ДАНС, че тя е с отнет достъп до класифицирана информация", сподели тя.

"Удостоверението за български произход се издава от Агенцията на българите в чужбина. Само за 2017 г. при всяко едно такова удостоверение, за което имало съмнение, са се правили допълнителни проекти и броят им е над 5 000. Това се дължи на натрупани преписки", добави още Цачева.

"Не мога да кажа дали следите в разследването водят към ВМРО, не съм разследващ и не знам. До мен няма такъв изпратен сигнал", обясни Цачева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
06 ноември 2018, 10:25
1
0
При Мама се работи на едро:
11 000 забавени преписки в Агенцията по вписванията
Срив на целия търговски регистър
170 фалшиви дипломи http://legalworld.bg/75501.zam-ministyr-na-pravosydieto-uvolnen-ot-vtu.html
Само затворниците засега бягат по единично, но в замяна на това редовно и от всички затвори.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно