Камарата на следователите - с нов Управителен съвет за 20-та година от учредяването й
Следователите настояват за разширяване на функционалната им компетентност
Мястото на прокуратурата категорично е в съдебната власт, смятат разследващите най-тежките престъпления у нас
Следователите настояват за разширяване на функционалната им компетентност

снимки: Камара на следователите

Камарата на следователите отбелязва 20 години от учредяването й с нов Управителен съвет, избран на Общо събрание, проведено преди десет дни в Хисаря. Оказва се, че съсловната организация е с най-високо представителство сред магистратските сдружения у нас. От 400 следователи, около 60% членуват в Камарата. От тях в проведеното Общо събрание са участвали 146 следователи.
 
В новия Управителен съвет влизат Стефан Петров - бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), Преслава Петкова и Владимир Петров - досегашни членове на УС, както и Мария Павлова - служебен министър на правосъдието в кабинета "Герджиков", Николай Кръстев от Столичното следствие и Ясен Тодоров - член на предишния състав на кадровия орган. Председател на професионалната организация е Петко Петков от Националната следствена служба (НСлС).
 
Сред основните теми, които професионалната общност е обсъждала, е увеличаване на функционалната компетентност на следователите. Като възможност за повишаване на натовареността им, разследващите най-тежките престъпления у нас настояват за законодателни изменения, разширяващи кръга от дела, по които да работят именно следователите. 
 
От Камарата на следователите са категорични, че мястото на прокуратурата и в частност на следствието, е в съдебната власт. Евентуалното им изваждане би довело до по-голяма зависимост от изпълнителната власт, респективно от политически партии. 
 
От съсловната организация са отчели като позитивно възстановяването на института на "младшия следовател", което стана възможно с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) преди години.
 
   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно