Спор след предложение от народни представители за по-строги наказания
За и против задължителен затвор за смърт на пътя, причинена от пияни и дрогирани шофьори
Висшият адвокатски съвет изпрати становище до депутатите срещу предлаганите поправки в НК
За и против задължителен затвор за смърт на пътя, причинена от пияни и дрогирани шофьори

Адвокатурата се обяви срещу предложените промени в Наказателния кодекс, свързани със смърт на пътя след пътни инциденти, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Внесената поправка, с която отново трябва да бъдат завишени санкциите, е изкуствена, няма да доведе до по-малко инциденти, но пък ще изключи правото на съдиите да налагат условни присъди и ще доближат наказанията до тези за убийство. Това се казва в становище на Висшия адвокатски съвет срещу законопроекта, изпратено до Правната и до Транспортната комисии на парламента.

Предложението на обединените патриоти дойде след инцидент, при който велосипедистът Евелин Дуков беше прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пияния шофьор Владимир Колев. Виновният избяга от местопроизшествието, но след това беше осъден на 17 години затвор. Семейството на загиналия настояват тези промени да бъдат приети, за да се ограничи войната на пътя.

"Тази поправка касае пияни и дрогирани шофьори. Прочетох становището на Висшия адвокатски съвет и се опитах да се поставя на мястото на адвокатите, за да разбера и тяхната гледна точка. Призовавам ги, както аз се опитах да се поставя на тяхно място, така и те да се поставят на наше. След последната поправка в закона има по-малко пътнотранспортни произшествия. Ако сега, той се промени още веднъж, броят на катастрофите ще намалее", заяви пред Нова телевизия сестрата на Евелин - Даниела Анастасова.

Представителят на "Вело - Царево" Стоян Чайков заяви, че подкрепя роднините на загиналия, защото те се борят срещу нередностите. "Възмутен съм от това, което продължава да се случва по съдилищата. Не можем да приемам, че дрогирани и пияни шофьори се измъкват с условни присъди", каза още той.

"Няма връзка между тежестта на санкцията и ограничаването на престъпленията. Не е вярно схващането, че пиян и дрогиран шофьор, който е причинил смърт на пешеходна пътека, може да се измъкне с условна присъда. За да я получи, трябва да му е наложено наказание 3 или по-малко години и това наказание да е отложено. При наказание от 3 години и 1 месец вече не може да го отлага", заяви зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. По думите му текстовете за причинена смърт на пътя касаят всички граждани и тези, които претърпят ПТП по непредпазливост. Според него предложените промени изравняват деянията, извършени по непредпазливост с деянията, които са извършени умишлено.

Според Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България мярката е необходима, но със съответните условия. "Очевидно е, че подготовките на младите шофьори е недостатъчна. Искаме по-голям брой часове, за да бъдат по-подготвени. Министерството на транспорта обаче е против", поясни Красимир Георгиев.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
21 май 2019, 11:50
4
0
в онокологията Враца повече от 30 дни липсва ЗОМЕТА ЗА лечение на костни метастази.трагедията е там,че тук се
, лекува целия северозападналия край монтана,видин и врацА ,чакащи благоволението на някои си държавен чиновник или крупен "бизнесмен" да я достави. липсата на жизниноважното лекарство е срам,грях и позор за капитала,
1
112
|
нерегистриран
21 май 2019, 11:35
8
-2
А защо да не се доближат до наказанието за убийство - ако тръгнеш да шофираш пиян и дрогиран (че понякога и изначално неправоспособен или в срок на отнемане), дали би било толкова трудно да се обоснове евентуален умисъл за всичко, което успееш да надробиш в това си състояние? Той е доста по-сериозен от непредпазливостта (когато например не си преценил дистанция или подходяща скорост). Ако после си избягал, да не говорим. Хората са нагли, не - глупави: като видят санитарна сеч, сериозно се позамислят. Отидете и вижте в Гърция как карат нашенци по пътищата - като балерини са. Дали манталитетът им рязко се променя след Кулата или просто ги е страх от високите глоби?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно