Прокурор и старши комисар запознаха бургаски ученици с различните видове наркотици и последиците при шофиране след употребата им
Младжите бяха запознати с нормативната база, съдържаща законовите изисквания, и най-честите закононарушения
Прокурор и старши комисар запознаха бургаски ученици с различните видове наркотици и последиците при шофиране след употребата им

Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров със заместника си Йовита Григорова и старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР се срещнаха с бургаски ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола”, снимка: Апелативна прокуратура - Бургас

Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров запозна бургаски ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" с различните видове наркотици, въздействието им върху човешкия организъм и последиците при шофиране след употребата им, съобщиха от обвинението.

Апелативният прокурор гостува в учебното заведение заедно със заместника си и говорител на Апелативна прокуратура - Йовита Григорова и старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР, който обърна особено внимание на шофирането след употреба на алкохол, при неползване на предпазни колани, с висока скорост и при неспазване на пътната маркировка.

Поводът за посещението в гимназията бе темата за употребата на алкохол и наркотици и настъпилите вследствие на това пътно-транспортни произшествия. Прокурор Йовита Григорова представи пред подрастващите нормативната база, съдържаща законовите изисквания, като в детайли обясни най-честите закононарушения. Тя наблегна на наказателната отговорност, носена от водачите на пътни превозни средства в случай на тежки катастрофи с причиняването на смърт, смекчаващите и утежняващи вината обстоятелства, както и измененията по отношение на санкциите спрямо пияните и дрогирани водачи. 

Учениците от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", облечени в традиционната моряшка униформа предизвикаха сантиментални спомени в гостите, като апелативният прокурор Любомир Петров сподели, че е завършил училището преди 37 години със специалност "Ел. техника". Последвало двугодишно плаване, след което кандидатстване и следване в специалността право на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Апелативен прокурор Петров не скри вълнението си, че Професионалната гимназия е дала перспектива и на трима кметове, прокурори, бивши шефове на Митницата, като призова младежите да вярват във възможностите и силите си и да следват мечтите си.

Старши комисар Калоян Калоянов подкрепи думите му, като сподели че е служил три години в база "Атия", носейки моряшката униформа. По думите му "Холандката" е с най-много ръбове от останалите военни униформи, като всеки един от тях символизира водените морски битки. "Сега също се водят битки, но на други фронтове – един от които е с криминалния контингент", уточни старши комисар Калоянов.

Учениците зададоха много въпроси, като посочиха конкретни примери, сред които причиняването на смъртта на бебе в с.Крушевец, вследствие на катастрофа, блъскането на 33-годишния велосипедист в Приморско, за което виновният получи 17 годишна ефективна присъда и др.

Особен интерес предизвикаха дрегерите за употреба на алкохол и наркотици, като изрично бе уточнено, че показанията им могат да се оспорват единствено, ако е дадена кръв и за химичен анализ. Подрастващите използваха възможността да зададат и допълнителни въпроси, сред които за случаите на неизбежна отбрана и крайна необходимост, наказанията при трафик на наркотици, финала на съдебното дело за убийството на 11-годишна Никол от к-с "Меден Рудник" и др.

В края на превантивната среща лекторите припомниха отговорността на всеки от участниците в пътния трафик, като призоваха за безопасно и толерантно поведение на пътя. Покана за посещение в Бургаска апелативна прокуратура в Деня на Конституцията – 16-ти април отправи административният й ръководител – прокурор Любомир Петров към учениците.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно