ЕК отложи обвързването на правосъдието с отпускането на европейски средства
Оптимист съм, че условието ще бъде въведено "в следващите години", каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер
ЕК отложи обвързването на правосъдието с отпускането на европейски средства
Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че очаква "в следващите години" да се намери решение по предложението на Европейската комисия за обвързването на въпросите на законността и отпускането на бюджетни средства от ЕС.
 
Спирането или ограничаването на фондовете е възможна стъпка, 2/3 от евродепутатите подкрепиха такава мярка. Оптимист съм, че условието за върховенство на закона ще бъде въведено "в следващите години", каза Йотингер на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.
 
Върховенството на закона е важна ценност за ЕС от неговото основаване. ЕК има не само правото, но и задължението да вземе мерки, ако законността е ограничена или поставена под въпрос. Затова предприехме действия по собствено решение срещу Полша и след решението на Европейския парламент - срещу Унгария, поясни Йотингер.
 
От името на румънското председателство министърът по европейските въпроси Георге Чамба заяви, че неговата страна подкрепя мярка, отнасяща се до всички страни в ЕС. Той уточни, че на заседанието не е обсъждан въпросът с върховенството на закона в неговата страна. По неговите думи преди лятната ваканция ЕК ще внесе допълнения към предложението си за подобряване на наблюдението за върховенство на закона в ЕС.
 
По-рано белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс предложи състоянието на върховенството на закона в страните от ЕС да бъде оценявано всяка година, както се прави по отношение на бюджета. А френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален изрази притеснения от стъпките на Букурещ към узаконяване на корупцията. Корупцията е неприемлива, особено в средите на държавното управление, добави тя.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно