Американец, излежал 46 години в затвора и признат за невинен, ще получи 1,5 млн. долара обезщетение
Ричард Филипс е осъден през 1972г. и освободен през 2018г.
Американец, излежал 46 години в затвора и признат за невинен, ще получи 1,5 млн. долара обезщетение

Ричард Филипс, снимка: CNN

Американец, прекарал 46 години в затвора преди да бъде признат за невинен, ще получи 1,5 милиона долара като обезщетение за съдебната грешка, предаде Франс прес, цитирайки властите на щата Мичиган.

73-годишният афроамериканец Ричард Филипс е бил осъден на доживотен затвор през 1972 г. за убийство, но винаги е твърдял, че е невинен. Съдът го признал за виновен въз основа на свидетелски показания, оказали се лъжливи. Той беше освободен през 2018 г. след намесата на програма на Университета на Мичиган, която цели да коригира съдебни грешки. Според експертите от програмата никой друг осъден по погрешка на доживотен затвор в САЩ не е прекарал толкова време зад решетките.

След освобождаването си Филипс продава картини, които е нарисувал в затвора. Те се ползват с успех и се продават за хиляди долари. Ричард Филипс заяви пред местни медии, че след като получи обезщетението ще избягва известността, ще пътува и ще се радва на живота.

През 2016 г. в щата Мичиган беше създаден фонд, от който жертвите на съдебни грешки получават по 50 000 долара за всяка година прекарана по погрешка зад решетките.

Щатът Мичиган ще обезщети със 780 000 долара и Нийл Редик, излежал близо 16 години за сексуално посегателство срещу малолетен, което не бил извършил.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
.
|
нерегистриран
22 май 2019, 19:45
0
0
Мерси! Не ща такива пари! По-добре бедна, но свободна!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно