Обновена  22 май 13:15
Главният прокурор разпореди проверка за увеличените партийни субсидии
За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата
Главният прокурор разпореди проверка за увеличените партийни субсидии
Горанов: Субсидиите на партиите са повече заради несъвършенство в законодателството 
 
Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред репортер на Economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас.
 
„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов, който по закон носи отговорността за превеждането на субсидиите по сметките на партиите и коалициите в Народното събрание.
 
„Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, каза финансовият министър. 
 
Според него това може да се поправи единствено чрез поправка в закона. „Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.
 
Той коментира и разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка. „Всички факти ще бъдат изяснени. Законодателят е определил формулата в отделни норми на Закона за политическите партии“, каза той.
 
На въпрос дали разпределянето е честно Горанов отговори, че „честно е класово понятие, законодателството дава правила“. „Ако волята на законодателя е да се получават точно по 11 лв. на действителен глас, трябва законът да бъде прецезиран“, обясни той.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за разпределянето на партийната субсидия за 2018 година. Това се случва, след като екипът на предаването "Шоуто на Слави" изнесе данни, според които са раздадени над 6 милиона и половина лева повече от това, което е трябвало да получат партиите. 

Според оповестеното от редакционния екип на предаването тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв. Вместо това в бюджета са предвидени и реално изплатени 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. отгоре. Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия. Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

След сезиране от информацията в телевизионното предаване, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност. Тя следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 - чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон, съобщиха от държавното обвинение.

За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

Оповестената от редакционната колегия на "Шоуто на Слави" проверка показва, че за да се увеличи субсидията, е нарушен законовият принцип за изчисляване на база действителни гласове. Нещо повече - в сметката е включен дори и отрицателният вот. Това означава, че всеки гласувал "Не подкрепям никого", практически е превел 13,23 лв. В допълнение са взети предвид и гласовете за независимите кандидати, за партиите, които не са прескочили бариерата от 1% за субсидия, както и 71 гласа, добавени от ЦИК.

Как се стига до парадоксалната ситуация?

В закона за Политическите партии се определят критериите коя партия или коалиция има право на държавна субсидия и какъв размер е тя. Съгласно чл. 25, ал. 1 и чл. 26 от Закона за политическите партии право на държавна субсидия имат:

1. Политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.

2. Партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Т.е., за да получаваш субсидия, трябва да си партия и коалиция, която има народни представители, тоест минали са 4% граница гласове. Партия, която има поне 1% от от всички действителни гласове на изборите.

Втора стъпка

Определянето на общата сума за субсидиране на политическите партии и коалиции пък е посочено в чл. 27. от  Закона за политическите партии.

Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.

Следователно, след като вече е ясно кои имат право на субсидия, този член от закона само посочва как се изчислява и определя държавната субсидия за един получен действителен глас от субсидираните партии и коалиции.

Първо е определено кои имат право на субсидия.

Второ колко е тя - в зависимост от получените гласове за съответната партия или коалиция.

Както знаем - От 2014 г. годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за държавния бюджет е 11 лв.

Трета стъпка

Как се разпределя сумата от субсидията между правоимащите партии и коалиции. Това е посочено чл. 25, ал. 2 от Закона за политическите партии.

Съгласно него, общата сума, предвидена за субсидиране в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка (правоимаща) партия или коалиция.

Следователно при определянето на общата сума в бюджета за субсидиране на партиите и коалициите, трябва да се вземат предвид само и единствено действителните гласове на партиите и коалициите, които имат право на субсидия.

Членовете 25, 26 и 27 показват

Първо - кои имат право на субсидия.

Второ - че тя е равна на броя на получените от тях гласове.

Трето - че всяка партия получава толкова, колкото гласа има по 11 лева.

И така, сега да сметнем колко трябва да е субсидията при сегашния закон от 11 лева на глас. Според закона общата сума на субсидията, заделена в държавния бюджет за 2018 г., е трябвало да бъде: 2 920 804 действителни гласа (според официалните данни на ЦИК) за правоимащите партии и коалиции умножена по 11 лв. е равна на 32 128 844 лв.

Нека видим колко пари е трябвало да получи всяка партия за 2018 година според закона.

ПП ГЕРБ има 1 147 292  гласове, изчислената  субсидия за тях е 12 620 212 лева. 

БСП има 955 490 гласове, а изчислената субсидия е 10 510 390 лева.

ОП има 318 513 гласове, а изчислената субсидия е 3 503 643 лева.

ДПС има 315 976 гласове, а изчислената субсидия е 3 475 736 лева.

ВОЛЯ има 145 637 гласове, а изчислената субсидия е 1 602 007 лева.

Възраждане има 37 896 гласа, а изчислената субсидия е 416 856 лева.

Общо гласовете са 2 920 804, а изчислената субсидия 32 128 844 лв..

Нека видим сега истината - колко пари са получили партиите за миналата година. Според закона тя трябва да бъде 32 128 844 лв.

Обобщените данни сочат, че държавна субсидия за партии и коалиции за 2018 година по данни на Министерство на финансите е:

ПП ГЕРБ - 15 181 092 лв.

ПП "Движение за права и свободи" - 4 181 028 лв.

БСП за България - 12 643 144 лв.

Обединени патриоти - 4 214 592 лв.

ПП Воля - 1 927 084 лв.

ПП Възраждане - 501 444 лв.

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г. е 38 648 384 лв., която се явява доста по-голяма от тази, която би трябвало да е по закон. Нека видим с колко.  38 648 384 - 32 128 844 = 6 519 540 лева

Колко лева излиза държавната субсидия на 1 глас, според данните от МФ. Припомням, че по закон трябва да е 11 лева. Предоставената държавна субсидия за един глас за всички партии се оказва, че е по 13,23 лева.

И тук идва въпроса, как МФ си е сглобило такава огромна сума в нарушение на закона?

И така - Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г. е 38 648 384 лв.

За да получат 38 648 384 министерство на финансите са си добавили не само гласовете на партиите които имат право на субсидия (тези гласове са -2 920 804), но и гласовете, подадени за всички партии, дори на тези които не са минали единия процент на изборите нека ги добавим и да видим какво излиза.

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г. е 38 648 384 лв.

1.Общо гласове за партии и коалиции - 3 420 524

3 420 524 х 11 = 37 625 764 лв.

Пак не достига близо милион за да стане сумата дадена реално на партиите. Следователно са добавили още гласове. Откъде?

Ей сега ще видите откъде - от гласовете за независимите кандидати.

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г. е 38 648 384 лв.

1.Общо гласове за партии и коалиции - 3 420 524

1. В някои изборни райони, обаче, има и независими кандидати и с тези гласове общият брой на действителните гласове става - 3 425 632.

3 425 632 x 11 = 37 681 952 лв.

Пак не достига с около милион отпусната сума. Какво са добавили още? Добавили са дори гласовете от протестния вот - гласовете от графа "Не подкрепям никого".

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г. е 38 648 384 лв.

1.Общо гласове за партии и коалиции - 3 420 524 гласа

2. Добавени към тях гласове за независими кандидати - 3 425 632 гласа.

3.Добавени към тях и бюлетини "Не подкрепям никого" и общият брой на всички действителните гласове по протоколите на ЦИК става:

3 513 419 гласа

3 513 419 х 11 = 38 647 609 лева

Пак милионите са по малко от реално отпуснатите. Липсват още около 1000 лева. И какво са направили? Откъде са добавили още гласове? Просто ЦИК е издал ново решение и , неясно откъде, да добавили още гласове. Добавили са си още 71 гласа. Ето:

Съгласно т. 6 от Решение 4670 - НС от 30 март 2017 г. на ЦИК общият брой на действителните гласове за партиите, коалициите, независимите кандидати и гласовете "Не подкрепям никого" според актуализираната база данни е 3 513 490. Тази сума е получена след повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК съгласно чл. 301 от Изборния кодекс.

3 513 490 гласа x 11 лв. = 38 648 390 лв.

И какво излиза - че общата сума, отделена за субсидия е 38 648 390, и тя е определена не въз основа на спечелените от тях гласове, както е по закон, а въз основа на общия брой на всички гласове, на всички партии, дори и на независимите кандидати и най-голямата наглост - и на гласовете "Не подкрепям никого".

А сега, нека видим по каква схема си разпределят тези 38 648 390 лева.

Формулата, по която се изчислява действителната партийна субсидия, е следната - броят на действителните гласове за съответната партия, разделен на общия брой на получените действителни гласове, който се умножава по общата сума за разпределение.

Какво означава всичко това?

По закон:
2 920 804 действителни гласа за правоимащите партии и коалиции x 11 лв. = 32 128 844 лв.

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 г.:
38 648 384 лв.

Разлика:
38 648 384 - 32 128 844 = 6 519 540 лева раздадени в повече

Държавна субсидия:
вместо 11 лева на глас - 13,23 лева 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно