Агенцията по вписванията публикува методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията
Указанията са част от пакета мерки, които институцията предприема с цел уеднаквяване практиката на Длъжностните лица по регистрацията
Агенцията по вписванията публикува методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията
Агенцията по вписванията (АВ) изготви и публикува методически указания за работата на "Длъжностните лица по регистрацията" (ДЛР). Насоките ще се прилагат в дейността на ДЛР при разглеждане и произнасяне по заявления, искания и актове за вписване и заличаване на обстоятелства в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Указанията са част от пакета мерки, които институцията предприе от февруари тази година с цел уеднаквяване практиката на длъжностните лица по регистрацията и подобряване работата с клиентите.
 
Публикуването на методическите указания е в изпълнение и на поетия ангажимент от проведената среща между Данаил Кирилов – министър на правосъдието,  Десислава Ахладова – заместник – министър на правосъдието, Мая Манолова – омбудсман, представители на "Фейсбук групата на българските адвокати" и експерти от Агенцията по вписванията, уточняват от ведомството.
 
Част от вече реализираните дейности в пакета от мерки включват структурни и организационни промени в работата на агенцията, обучения на длъжностните лица по регистрацията и регулярно изготвяне на методически указания.
 
Методическите указания са разработени на принципа въпрос-отговор и засягат приложението на конкретни текстове в различни нормативни актове. По този начин ще бъде създадена възможност за установяване на единни правила и критерии при  разглеждането и произнасянето на длъжностните лица по идентични казуси. С въвеждането им се цели и установяване на предвидимост, сигурност и  прецизност за потребителите, както и повишаване авторитета и доверието в Агенцията по вписванията.
 
Указанията са изготвени въз основа на служебно идентифицирани проблеми в работата на ДЛР, както и от граждани, представители на съсловни организации, адвокатски кантори, Камара на частните съдебните изпълнители, нотариуси, представители на бизнеса, както и от самите длъжностни лица по регистрацията. 
Предвид всеобхватността на материята, методическите указания обхващат конкретни спорни моменти, част от практиката на дирекция "Длъжностни лица по регистрацията",  по прилагането на закона. Te подлежат на регулярно допълване, осъвременяване и изменение, като последващите такива не отменят издадените до момента, освен в случите на законови изменения, допълват от АВ.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
17 юни 2019, 11:42
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно