Иван Гешев, зам.-главен прокурор:

На недобросъвестното отношение отговаряме с добре свършена работа
Кметът на Костенец обещал 30 000 лв. рушвет на общинския съветник, който сигнализирал КПКОНПИ
На недобросъвестното отношение отговаряме с добре свършена работа

Наблюдаващият прокурор Десислава Христова и Иван Гешев, зам.-главен прокурор

"Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 000 лв., за да гласуват определени решения в негов интерес", съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг относно разследването срещу Радостин Радев, който в понеделник бе задържан след сигнал за корупция. Заедно с него бе арестуван и Ивайло Пашов, бизнесмен, чиято фирма е спечелила обществена поръчка за ремонт на училището в града. 

Пешов дори подписал запис на заповед за сумата, за да гарантира, че тя ще бъде платена. Общинският съветник, който бил от "опозицията" в Съвета, трябвало да гласува решение, с което Радостин Радев да бъде упълномощен да договори плащанията от Държавен фонд "Земеделие", след което те да се превеждат на фирмата изпълнител. Радев и Пешов са в ареста. Разпитите им продължават. Сигналът е от общинския съветник и е получен в КПКОНПИ през април. Оттгогава работи и прокуратурата. Използвани са СРС-та. Разследващите започват проверки и на други обществени поръчки в Община Костенец, стана ясно още на брифинга.

"Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава. Допреди два дена това е основният предмет на разследване, но в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деянията ще бъде разширен. Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост", коментира Иван Гешев.

"В хода на разследването се натъкнахме и на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината", уточни наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

Зам.-главният прокурор подчерта, че това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Той изтъкна, че все повече стават гражданите, които подават сигнали за нередности и изразяват удовлетворение от работата на органите на реда. "Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, съдебната система, в лицето на прокуратурата, си вършат в повечето случаи добре работата", добави Гешев, без да назовава конкретните обвиняеми, които атакуват правоохранителните институции. По думите му това е и единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

Внесен е обвинителният акт срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев
 
Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт за длъжностно престъпление срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев, съобщи още зам.-главният прокурор. Обвинението на Крусев е заради начина, по който са подменени виброизолационите подложки на трамвайните релси на ул. "Граф Игнатиев".
 
Случаят с бившия зам.-кмет по транспорта е от края на миналата година. Прокуратурата тогава обясни, че първоначално за ремонта на трамвайното трасе се явили 4 фирми, сред които GP груп и ПСТ груп. Изискването било подложките да тежат 5 кг на квадратен метър. Офертата на ПСТ била с тежест 15,6 кг на квадратен метър, а тази на GP груп отговаряла на изискванията. Така била избрана офертата на GP груп. Впоследствие обаче шефът на електротранспорта Асен Тасев обяснил, че макар подложката на ПСТ да е по-тежка, е по-качествена. Последвало заседание, с което все пак работата била възложена на ПСТ.
 
Грешката на Крусев, според прокуратурата била, че променил договора с GP груп, което пък довело до промяна на инвестиционния проект, без да е спазен законът.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
До 6
|
нерегистриран
19 юни 2019, 16:23
3
-2
Всичко ще се оправи когато започне да се носи лична отговорност при осъждане на държавата по ЗОДОВ и в ЕСПЧ.Налага се, особено когато е предварително ясно че делата са обречени. Но когато липсват опита и познанията по материалноправните норми на престпъленията които са на окръжно ниво, то няма как да се разбере нищо по делото. Моралната укоримост и съмнението не е престъпно, но пък за сметка на това обезщетенията са платими.
6
RRR
|
нерегистриран
19 юни 2019, 08:45
6
-5
Абе, 4, много сте тънкообидни спецковците.Като ви гледам последните попълнения от РП-тата, направо ще цъфнете, особено Мирославчо Илиев, гения на юриспруденцията.Повечето идея си нямате, какви ги вършите по делата, живеете още в кино свят и здраво раздавате правосъдие.От кражби и алкохол скачате в дълбокото, но не знаете, че пояси и дъно няма.Разбирате го след време, но е много късно, когато четете бумагите и се чудите, за какво иде реч.Явно никой не се пита, защо никой от окръжно ниво не иска да се занимава и да кандидатства при вас, освен софийските кариерчета.2 години само акции правите, прибирате на кадро тоя и оня и нищо в съда.
5
|
нерегистриран
19 юни 2019, 01:51
12
-3
Смешни или не, но от районна да отидеш в спеца си е абсурд. Те дори не могат да осмислят материално правната част
4
До 2
|
нерегистриран
18 юни 2019, 22:15
6
-6
Хайде по-кротко с нивата, че като ви знам вие от въпросното ниво какви сте смешници
3
|
нерегистриран
18 юни 2019, 21:50
9
-3
Цяла седмица без вицове, наистина бе скучно, но ето пътуващия цирк пак ни развеселява!
2
RRR
|
нерегистриран
18 юни 2019, 20:49
18
-3
Гешовчетата пак сложиха коня пред каруцата, куца материалното право, куца при спецковците.Нооо, така е, хората са от районно ниво, губи им се едно стъпало.
1
Относно Крусев
|
нерегистриран
18 юни 2019, 18:24
13
-1
Защо и как заместник-кмет по транспорта ще отговаря за виброизолацонни подложки? Или той е отговарял и за строителството?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно