Общият съд на ЕС:
Трите успоредни ивици не са запазена марка на Adidas
Белгийски производител атакувал регистрацията на известната компания за спортни артикули пред Службата на ЕС за интелектуалната собственост
Трите успоредни ивици не са запазена марка на Adidas
Общият съд на Европейския съюз прие решение, според което трите успоредни ивици не са запазена марка на компанията за спортни стоки Adidas. През 2014 г. Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) регистрира в полза на Аdidas следната марка на Европейския съюз за облекло, обувки и шапки. В заявката си за регистрация Adidas описва марката като състояща се от три равноотдалечени успоредни ивици с еднаква ширина, положени върху стоката независимо в коя посока.
 
През 2016 г. след искане за обявяване на недействителност, подадено от белгийското предприятие Shoe Branding Europe BVBA, EUIPO отменя регистрацията на тази марка въз основа на това, че няма отличителен характер - нито присъщ, нито придобит чрез използване. Според EUIPO марката не е трябвало да бъде регистрирана. По-конкретно Adidas не е придобила отличителен характер чрез използване в целия Европейски съюз.
 
В решението си от Общият съд на ЕС потвърждава решението за отмяна, като отхвърля жалбата на Аdidas срещу решението на EUIPO. Общият съд първо отбелязва, че въпросната марка не е марка с мотиви, която се състои от поредица от равномерно повтарящи се елементи, а обикновена фигуративна марка. След това Общият съд постановява, че не могат да бъдат взети предвид форми на употреба, които се отклоняват от съществените характеристики на марката, каквато е нейната цветова схема (черни ивици на бял фон). При това положение EUIPO с право отхвърля многобройни представени от Аdidas доказателства по съображението, че се отнасят до други знаци, като например по-конкретно до знаци с обратната цветова схема (бели ивици на черен фон).
 
Накрая Общият съд констатира, че EUIPO не е допуснала грешка в преценката, когато е приела, че Аdidas не е доказало, че въпросната марка е била използвана на цялата територия на Съюза и че в резултат на използването ѝ е придобила отличителен характер на цялата посочена територия. Всъщност сред представените от Аdidas доказателства единствените, които в известна степен са релевантни, са свързани само с пет държави членки и в конкретния случай не могат да бъдат екстраполирани към цялата територия на Съюза.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно