Прокуратурата за трети път изпрати на съд бившия директор на АПИ
Ако бъде признат за виновен, Лазар Лазаров може да получи до 12 години затвор
Прокуратурата за трети път изпрати на съд бившия директор на АПИ

Бившият директор на АПИ Лазар Лазаров

Софийската градска прокуратура (СГП) отново внесе в съда обвинителен акт срещу бившите директори на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и срещу Илиана Захариева, бивш член на Управителния съвет на АПИ за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от държавното обвинение.

Лазаров е предаден на съда за това,  че 7 август 2014 г. до 17 февруари 2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала "Марица", като от това са последвали щети за Министерство на транспорта в особено големи размери - 30 813 647 лева, и случаят е особено тежък. Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост.

Ако бъде признат за виновен Лазар Лазаров може да получи наказание лишаване от свобода" от 3 до 12 години и "лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и "лишаване от право да упражняват определена професия или дейност".

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд, затова, че в периода от 23 януари 2014 г. до 26 януари 2015 г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала "Марица", и от това са последвали щети за Министерство на транспорта в особено големи размери -30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор от 3 до 10 години и "лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и "лишаване от право да упражняват определена професия или дейност". Очаква се Софийският градски съд да насрочи дата за началото на процеса.

Това е третият път, в който държавното обвинение внася обвинителен акт срещу Лазаров. Първият път делото бе прекратено и върнато, а при вторият – АПИ отрече с действията си той да е нанесъл щета на институцията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно