След решение на ВКС
Делото срещу турския гастербайтер, премазал двойка мотористи на пътя, се връща в САС
След като съдия Недялка Николова от Окръжен съд – София пусна Фарук Бекташ под домашен арест, той изчезна безследно и е издирван от властите и до днес
Делото срещу турския гастербайтер, премазал двойка мотористи на пътя, се връща в САС

Укриващият се от правосъдието турски гастербайтер Фарук Бекташ, преди единственото заседание, в което се яви в съда

Върховният касационен съд (ВКС) върна в на Апелативния съд – София (САС) делото срещу турския гастербайтер Фарук Бекташ, който през 2016 година премаза с колата семейство мотористи на пътя, и отмени присъдата му. Върховните магистрати отменят и решението на САС в частта, с която е потвърдено отхвърлянето на гражданските искове на Г. К. и В. К. до пълно предявени им размери от по 500 000 лева.

На 24 юли турския гастербайтер, навлизайки в насрещното платно с превишена скорост и при забрана за изпреварване на мост край Драгоман, разкъса на две мотора на семейство Таня и Бойко Бойкови и ги убива на място. Четири дни по-късно съдия Недялка Николова го освободи под домашен арест, като се довери на това, че е сключил договор за наем в кв. "Враждебна". Веднага след това Бекташ изчезна безследно и до днес е издирван от властите. Освобождаването му от ареста доведе до поредица от протести на мотористи от цялата страна и огромно гражданско недоволство от решението на съдия Николова. След бягството му, прокуратурата издаде и европейска заповед за ареста му.

Делото пред върховната инстанция е образувано по жалба, подадена от защитника на Фарук Бекташ, срещу решението на САС, с което е потвърдена присъдата на Софийския окръжен съд (СОС), с която подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 343, ал. 3, б. "б" вр. ал. 1, б. "в" вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК (при управление на моторно превозно средство (МПС) нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице). Бекташ  е осъден задочно на 10 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 години, както и да заплати обезщетения за неимуществени вреди на Г. К. и В. К. – по 400 000 лв. на всеки един от тях, като гражданските искове до пълно предявените им размери от по 500 000 лв. са отхвърлени.

В касационната жалба се твърди, че въззивното решение не е съответно на изискванията на чл. 339, ал. 2 от НПК (нормата гласи, че когато потвърди присъдата, въззивната инстанция посочва основанията, поради които не приема доводите, изложени в подкрепа на жалбата или протеста), тъй като не е даден отговор на възраженията, поставени на вниманието на САС – относно необходимостта подсъдимият да бъде издирван и в Република Турция, несправедливостта на наложеното наказание и присъдените обезщетения за неимуществени вреди. Отделно се заявява, че наложеното наказание на подсъдимия и размерите на обезщетенията за неимуществени вреди са завишени, като не са съответни на претърпените болки и страдания.

Тричленният състав на ВКС приема жалбата за основателна. "Всички възражения, сега поддържани пред ВКС, преди това са направени и пред въззивния съд. И това е обяснимо, защото мотивите на оспореното решение указват, че те не са получили отговор, съответен на изискванията на чл. 339, ал. 2 от НПК", смятат върховните съдии. Те посочват, че съображенията от мотивите указват на формалност на въззивната проверка и по същество на пренебрегване на доводите на подсъдимия. В решението на ВКС пише още: "САС не е имал основание да бъде безкритичен към дейността на първата инстанция в коментираната посока – относно справедливостта на наказанието, като е бил длъжен да вземе отношение по редицата обстоятелства, ценени от СОС като отегчаващи отговорността на дееца – навлизане в насрещната лента, напускане на платното за движение и безконтролно движение в крайпътна територия, източник на значителна опасност, укриването на подсъдимия след повдигане на обвинение на досъдебното производство, невъзможността да бъде открит по линия на международното сътрудничество. САС е пропуснал да извърши проверка за относимостта на обстоятелствата към кръга на отегчаващите, още по-малко такава, свързана със забраната по чл. 56 от НК (нормата гласи, че не са смекчаващи и отегчаващи обстоятелства тези, които са взети предвид от закона при определяне на съответното престъпление)."

Според ВКС, по сходен начин стоят нещата и с възражението относно справедливостта на обезщетенията за неимуществени вреди, тъй като единственото обстоятелство, което е оценено във връзка с чл. 52 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) е родствената връзка между пострадалите и гражданските ищци. "Това обаче е недостатъчно. Известно е, че преценката за справедливост като принцип, залегнал в нормата на чл. 52 от ЗЗД, не е произволна, а се основава на редица обстоятелства, които имат отношение към степента на душевните преживявания, болките и страданията, тяхното времетраене, интензитет, съществуващите преди престъплението взаимоотношения между починалите и гражданските ищци и др.", подчертават върховните съдии.

Тричленният състав на ВКС приема, че САС е допуснал нарушение на чл. 339, ал. 2 от НПК, в мотивите на решението му липсват отговори на поставените на вниманието му възражения от страна на защитата на подсъдимия. "Мотивите в частта по наказанието са недопустимо пестеливи и предпоставят извод, че въззивната проверка по наказанието и гражданската претенция е несъответна на изискванията на чл. 314, ал. 1 от НПК", се казва в решението на ВКС.

Според състава. въззивният съд е бил длъжен да отстрани пороците в дейността на първата инстанция, като извърши собствена преценка на обстоятелствата от значение за определяне наказанието на подсъдимия, ясно и надлежно да аргументира изводите си за значително по-висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, съпоставени с обикновените случаи, и да събере необходимите, възможни доказателства, свързани с гражданската претенция. Върховните съдии указват при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения на процесуални правила да бъдат отстранени.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
педито Бориту Велчефф
|
нерегистриран
21 юни 2019, 10:19
0
0
сега садията недялка николова, дето го пусна, да отиде вместо него при бай ставри- сиктир
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно