Бившият шеф на Интерпол се призна за виновен за корупция
66-годишният Мън Хунвей е съдействал срещу възнаграждение на частни и юридически лица, от които е получил общо над 14 милиона юана
Бившият шеф на Интерпол се призна за виновен за корупция

Мън Хунвей

Бившият шеф на Интерпол - китаецът Мън Хунвей, чието изчезване миналата година от международната полицейска организация в Лион предизвика смут, се призна за виновен в корупция, съобщи BBC.

Съдът в източния китайски град Тянцзин е провел открито заседание по делото срещу бившия зам.-министър на обществената сигурност и шеф на китайската морска полиция, уточнява ТАСС, като се позовава на новинарския сайт "Сина". 66-годишният обвиняем от 2005 година  до 2017 г. е използвал служебното си положение в користен интерес, съдействал е срещу възнаграждение на частни и юридически лица, от които е получил общо над 14 милиона юана (14,46 милиона юана или 1,86 милиона евро).

По време на съдебния процес прокуратурата е представила неопровержими доказателства за вината на Мън Хунвей, а в последната си дума обвиняемият е признал изцяло вината си.

Китай активизира борбата с корупцията в страната, след като през 2012 г. дойде на власт "петото поколение" ръководители начело със Си Цзинпин. През последните години мащабната антикорупционна кампания свали от постовете им и прати в затвора,  в някои случаи и до живот високопоставени официални лица.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно