Обновена  20 юни 20:52
Заради думите на държавния обвинител Недялка Попова: Когато мюсюлманите станат 30% , държавата е застрашена
Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора по Второто дело срещу Ахмед Муса за радикален ислям
Съдия Кристина Пунтева вече два пъти връща делото за разпространение на идеологията на "Ислямска държава" у нас, защитата на подсъдимите отново поиска прекратяване на процеса
Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора по Второто дело срещу Ахмед Муса за радикален ислям

Осъденият общо на четири години "лишаване от свобода" Ахмед Муса, отново е на подсъдимата скамейка и отново за проповядване на радикален ислям, снимка: архив

Пазарджишкият окръжен съд уважи иска на обвинените за разпространяване на радикален ислям за отвод на прокурора по делото Недялка Попова. Поводът е нейното изказване пред пловдивски информационен сайт от миналата година, в което тя заявява, че ако мюсюлманите у нас достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната ни сигурност. Според съдия Кристина Пунтева това показва предубеденост на държавния обвинител и е основание за отвод по делото.
 
Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени по "Второто дело" за радикален ислям поискаха отмяна на обвинителния акт, изготвен от прокурор Недялка Попова, и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител. 
 
Според адвоката на Ахмед Муса прокурор Попова е предубедена в този процес. "Това било личното мнение на прокурора, но ние смятаме, че прокурорът не може да бъде разделен на две - с лично и професионално мнение, при условие че все още е прокурор по това дело. Именно затова смятаме, че има предубеденост към мюсюлманите в България, защото това е заявено в неформален разговор, който разговор не се отрича", каза адвокат Елвира Панкова, цитирана от БНР.
 
През 2015 г. съдия Кристина Пунтева на два пъти връща делото на прокуратурата, заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които биха довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Съдът този път отказа да върне делото на прокуратурата за изготвянето на нов обвинителен акт. Занапред по делото държавното обвинение ще бъде представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.
 
По това дело Ахмед Муса и още 13 лица са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".
 
Точно преди месец главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Попова, както и следователката от Окръжната следствена служба в Пазарджик Даниела Янева, и служителите на ДАНС, благодарение на които т.нар. "Първо дело" за радикален ислям у нас (известно още като Делото срещу 13-те имами-бел.ред.), по което Ахмед Муса бе окончателно осъден от Върховния касационен съд (ВКС) на една година "лишаване от свобода". В момента Муса е в затвора в Пазарджик. Той има да изтърпи общо четири години "лишаване от свобода", една година по "Първото дело" за радикален ислям и още три по стара условна присъда.
 
По "Делото за 13-те имами" подсъдимите ползваха услугите на скъплатени столични адвокатски кантори, като техни застъпници в съдебната зала често присъстваха представители на Българския хелзински комитет (БХК). Особено активни в отразяването на съдебния процес бяха медии, свързани с националистически формации, както и журналисти от изданията на подсъдимия Иво Прокопиев.
 
Съдия Кристина Пунтева е декларирала членството в Съюза на съдиите в България (ССБ).
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
21 юни 2019, 07:25
11
0
Че кое от думите на прокурора не са истина?!
2
|
нерегистриран
20 юни 2019, 15:05
15
-5
Трябва да се отстрани кадийката Кристина Пунтева изобщо от съда, а не прокурорката.
1
|
нерегистриран
20 юни 2019, 13:37
14
-9
Пунтева, Пунтева, член ли си есесовската организация?????ССБ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно