Законопроект на депутати от ГЕРБ:
До 1000 лв. глоба за стопаните на агресивни кучета, които ги разхождат без намордник
Измененията са мотивирани от зачестилите инциденти с домашни кучета
До 1000 лв. глоба за стопаните на агресивни кучета, които ги разхождат без намордник

От 300 лв. до 1000 лв. глоба за стопаните на кучета над 5 килограма, които ги разхождат без повод и за такива на агресивни животни, развеждани без намордник, предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предложени от 13 депутати от ГЕРБ.

Измененията са мотивирани от зачестилите инциденти с домашни кучета. "Общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с бездомните кучета и овладяването на популацията им. Така на зададен план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането и безконтролното разхождане на кучета", пише в мотивите на законопроекта. "Всяко лице, което отглежда куче следва да осигурява поведение на кучето - домашен любимец, безопасно за здравето и живота на други животни и на хората. Необходимо е да бъдат предприети всички мерки за предотвратяване на бягството му, което може да се окаже предпоставка и за възникване на инциденти с други хора, животни, както и с пътнотранспортни средства", смятат още вносителите на поправките.

Според вносителите, като "агресивно" може да се определи куче, което "ръмжи, оголва  зъби, захапва, чупи  кости и разкъсва тъканите на жив организъм". Според мотивите на вносителите, "най-заинтересовани от промяната са жителите на урбанизираните територии".

"С увеличаването на санкциите се очаква по-голяма отговорност на стопаните на кучета, което да доведе до ограничаване на инцидентите с тях. Освен това се очаква да стане по-лесно установяването на агресивните животни и в случай, че те ще продължат да се отглеждат, стопаните ще трябва да извършват по-сериозен контрол над тяхното поведение", смятат още депутатите от мнозинството.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
ОНЯ ОТ ГОРЕ ГЛЕДА,мислете му.
|
нерегистриран
21 юни 2019, 15:59
1
-1
псетата в българия имат по големи права от хората,така например 3 месеца на пазара липсва животоподдържащото лекарство за онокоболни ЗОМЕТА,,ЗА КОЕТО българската робска душица МЪЛЧИ,въпреки ,че мрът десетки болни ,,но в същото време има протести за дивото къмпингуване,а бе вие от управата за луди ли ни мислите?
4
Тъпомер
|
нерегистриран
21 юни 2019, 13:46
4
0
Това с ръмжене, оголване на зъби и хапане го могат и дребните породи. Това не проблема.
Проблемът е съвсем различен. Последните 30 г. се допусна разни комплексари да отглеждат и размножават всевъзможни агресивни породи като Кане Корсо, Дого Аржентино, всякакви бул териери, Питбули, ротвайлери и много други подобни. Повечето са за боеве, а други ги използват просто, за да доминират на улицата чрез питомците си. Най-простото решение е тези породи да се отглеждат с лиценз, както в много други нормални държави. Лицензът включва условия за отглеждане, размножаване и поведение в публична среда. Пълна забрана за размножаване и гледане на кучета за боеве и наказателна санкция, а не административна.
Сега “законодателите” ше се нахвърлят върху всички останали, но няма да решат нищо, защото гледачите на посочените породи просто няма да ги извеждат, ще ги крият, а от време на време ще има инциденти при бягствата на тези кучета - както досега. Или с други думи - едно фалшиво решение за проблем, чиято генеза не се разбира.
3
гост
|
нерегистриран
21 юни 2019, 13:16
2
-1
което "ръмжи, оголва зъби, захапва, чупи кости и разкъсва тъканите на жив организъм". С две думи, който се почеши по слабините е сексуален маниак!
2
|
нерегистриран
21 юни 2019, 09:38
3
-1
И 100 000 евро да е глобата е все тая, когато контролните органи не работят, не отговарят на сигнали и само се чоплят до края на работния ден.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно