Шефът на КТ "Подкрепа": Прокопиев натискаше за продажбата на EВН
Разградският олигарх Иво Прокопиев е притискал участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество през април 2010 г. да одобрят продажбата на 33% държавен дял на трите електроразпределителни дружества. Това стана ясно от показанията на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в специализирания съд.
 
Предложението за приватизацията на ЕВН бе внесено от Иво Прокопиев, потвърди Манолов. Президентът на КТ "Подкрепа" разказа още, че по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество е настоявал продажбата да стане прозрачно - на пазарен принцип през Българската фондова борса.
 
"Тогава не знаех, че единият от посредниците е фирма на Иво Прокопиев. По-късно разбрах това нещо от медийни публикации", разкри Манолов. Според него това е една от причините 33% от държавния дял на "ЕВН България" да се продаде на много по-ниска цена от реалната им себестойност. "Прокопиев имаше силно влияние на Българската фондова борса. Но това го установих по-късно, по време на тристранния съвет тези неща не ми бяха известни", уточни Манолов пред съда.
 
Президентът на КТ "Подкрепа" потвърди, че приходите от продажбата на трите ЕРП-та по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд, като по този начин е ощетена пенсионната система на страната.
 
Манолов е поредният свидетел, който потвърди в показанията си, че подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове в ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Под негов натиск е било взето и решение 33-те процента държавно участие да се продадат като част от пакета антикризисни мерки, лансиран по онова време от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, известни като "постната пица".
 
Показания по делото даде и бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Тя потвърди пред спецсъда, че са констатирани сериозни нарушения в проспекта по сделката за покупката на 33% от държавния дял на "ЕВН България", изготвен от финансовия посредник на разградския олигарх Иво Прокопиев "Булброкърс". Ранкова си спомни, че в края на 2011 г. е имало писмо от Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката, а тогава е бил шеф на Агенцията за приватизация, че има съществени пропуски в проспекта и те трябва да бъдат отстранени, за да бъде пуснат. Въпреки това по настояване на Симеон Дянков проспектът бил одобрен от КФН и обявен на закрит аукцион от Българската фондова борса в края на декември 2011 г. 
 
Подсъдими по делото заедно с разградския олигарх Иво Прокопиев и Симеон Дянков са още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и трима служители на Прокопиев в дружеството "Булброкърс" – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Шестимата са обвинени, че са участвали в продажбата на 1/3 от акциите на "ЕВН България" на занижени цени, с което са нанесли вреди за близо 28 млн. лева на държавата.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно