Нов сезон
Трима членове на Съдийската КАК искат втори мандат
До края на срока за подаване на документи за участие в процедурата за избор на членове на Комисията от страна на ВКС, заявления са подали общо шестима съдии
Трима членове на Съдийската КАК искат втори мандат

Нов сезон за Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои да започне през октомври, когато ще изтече едногодишният мандат на някои от действащите съдии в нея.

През юли м.г. Съдийската колегия на ВСС увеличи броя на участващите в КАК членове от професионалната квота, като накрая се получи така, че Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) ще избира двама от тях, Общото събрание на ВКС пък ще излъчва 5 съдии, специалисти по гражданско право, 4 – по наказателно и 2 – по търговско. Членове на Комисията не трябва да имат дисциплинарни наказания и висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси и да са действащи магистрати през целия си мандат. Останалите места в КАК остават за съдебните кадровици в нея.

В тази връзка, във вторник (9 юли) изтече и крайният срок за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС), като до тази дата заявление за участие в процедурата са подали общо шестима магистрати, съобщиха от ВКС.

Трима от съдиите, желаещи да влязат в новия състав на КАК, са членове и в настоящия. По закон, те имат право на повторен мандат. Това са Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна,специалист по търговска материя, Веселка Узунова от Окръжен съд – Бургас - гражданска материя и Радка Дражева – Първанова от Окръжен съд – Сливен - наказателна материя.

Останалите трима, пожелали от октомври да работят по атестирането на колегите си, са Янита Бозаджиева – съдия в Окръжен съд – София, специалист по наказателна материя, бившия член на предходния състав на ВСС Мария Кузманова, която в момента правораздава в Софийския градски съд - гражданска материя и Иво Хорамлийски – съдия в Окръжен съд – Благоевград - наказателна материя.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
12 юли 2019, 12:32
12
0
Мимето "работохолик"??? Ти шегуваш ли се? Фрапираща некомпетентност и жалка безпомощност. Работата е там, че тия от ВКС ги мързи да се занимават и ще я гласуват. И номер 4, наречен "съдия", моля те, ей тъй зареди мен! Членувайте ги тези подлози в изречението беее! Тъй правите още по-лоша "услуга" на Мимето.
4
съдия
|
нерегистриран
11 юли 2019, 23:49
1
-11
Съюза на съдиите,ще ангажира всички свои членове и на Пленума ще започнат едни изказвания срещу нея за конфликт на интереси,за морал,за етика. Няма как да й цитират скандални дела. Жалко за нея,най вероятно няма да я изберат, независимо че е работохолик и е наясно с много неща.
3
Петко 2
|
нерегистриран
11 юли 2019, 16:19
9
0
Важното е "много вожд. Индианец може и да няма. Айде сега пък и дела ще пишем!В системата това правим само простосмъртните редови. Само редови. Дори не съдии.
2
хх
|
нерегистриран
11 юли 2019, 09:21
17
-2
Тази през цялата си кариера едно дело няма да напише. Стига вече. Инспектор в Министерство на правосъдието, след това в Инспектората към ВСС, веднага член на ВСС от партийните квоти. Кога ще работи, или като изтрезнее.До пенсия не и остана много.Всички които я познаваме добре знаем за какво иде реч.
1
гггг
|
нерегистриран
10 юли 2019, 17:35
31
-2
Кузманова прекалява.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно