Изненада
Данаил Кирилов поиска от ВСС автентично тълкуване на разпоредба от ЗСВ
Правосъдният министър помоли кадровиците да му позволят понякога да не ръководи заседанията на Пленума, а да може само да присъства
Данаил Кирилов поиска от ВСС автентично тълкуване на разпоредба от ЗСВ

Правосъдния министър Данаил Кирилов изненада членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с екзотично предложение. Малко след като Пленумът към кадровия орган гласува единодушно стартирането на процедура за избор на нов главен прокурор, без да е внесено като официална или допълнителна точка в дневния ред, Кирилов помоли членовете на ВСС да му "позволят" при определени случаи да може само да присъства на заседанията, но не и да ги ръководи.

Искането на правосъдния министър за нещо като "автентично тълкуване" на закона от страна на Пленума предизвика смут сред кадровиците, които напомниха, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) е ясен и в случая няма място за интерпретации.

А разпоредбата от ЗСВ, за която Кирилов поиска тълкуване, гласи: Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) (1) Министърът на правосъдието председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет. Той не участва в гласуването. При отсъствие на министъра на правосъдието пленумът на Висшия съдебен съвет се председателства от представляващия Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или от главния прокурор.

"Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседания, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Разсъждавам от гледна точка на това, че комуто е позволено по-голямото е позволено и по-малкото. В интерес на ВСС е представляващият да може да води заседанието и в присъствието на министъра", заяви Кирилов.

"Не мога да разбера логиката на това, което искате. Няма проблем министърът да изказва становище дори като води заседанието, а ми се струва нелогично да присъствате и да не председателствате. Няма законова логика в това", заяви недоуменито си главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ваше право е да отсъствате при служебни ангажименти, но когато Вие сте тук и присъствате, сте задължен да ръководите заседанието. Ваше право е и да участвате в дебата. Ако така се постави въпросът, то трябва да и в Съдийска колегия и Прокурорска колегия председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, респективно, да могат да присъстват на заседанията, но да не ги водят. Това е извън духа на закона", заяви и председателят на ВКС Лозан Панов. Ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепи мнението на Цацаров и Панов.

Накрая, правосъдният министър се отказа от искането си и заяви, че "в такъв случай правилата остават така, както са си". "Ще се придържаме към стриктното прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ", съгласи се Кирилов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
Има как
|
нерегистриран
18 юли 2019, 23:58
0
0
Слага си снимката на стола на председателствуващия ВСС и всичко е точно.Присъства само духом , но не и тялом.А дали ще ръководи е все тая.То и без това простото присъствие на стола все още не означава ръководство.Много често ръководството там не е от този , който седи на стола на Председателя , а от други ...по-висши сили.
15
|
нерегистриран
16 юли 2019, 09:32
15
0
Хубаво сте тапосали дипломата на кандидата за гл.прокурор, но защо не публикувате дипломата на този господин, титан на всяка мисъл ?
14
|
нерегистриран
15 юли 2019, 23:02
18
0
Е, винаги може още....
13
Nas
|
нерегистриран
15 юли 2019, 22:32
26
0
Докъде ли може да стигне тъпотията му, всеки ден нови бисери, щеше да е забавно ако не излизаха от устата на министър на правосъдието, сега е жалко и плачевно...
10
*************************************
|
нерегистриран
15 юли 2019, 18:56
7
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
RRR
|
нерегистриран
15 юли 2019, 18:19
16
-2
Много здрав кочан, хвала.
8
Комбайнероинтелигентска
|
нерегистриран
15 юли 2019, 17:35
29
-2
Абе, човекът просто иска да взима заплата без да работи и не прави разлика между право и правомощие, какво толкова?!
7
Зачуден
|
нерегистриран
15 юли 2019, 17:00
39
-2
Следвайки "логиката" му, той и като министър, може да поиска, само да присъства, без да ръководи! ББ запознат ли е с тези негови щения?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно