Великотърновският окръжен съд потвърди:
Уволнението на зам.-министъра на правосъдието като преподавател във ВТУ е незаконно
Николай Проданов може да се върне на работа в катедра "Публичноправни науки"
Уволнението на зам.-министъра на правосъдието като преподавател във ВТУ е незаконно

Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието

Уволнението на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов като преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (ВТУ) е незаконно. Това реши Окръжният съд в града, като потвърди определението на долната инстанция, съобщиха от съда.

ВТУ трябва да заплати на Николай Проданов и направените разноски за второинстанционното производство, на основание чл. 78, ал.1  от ГПК.

Зам.-министърът беше дисциплинарно уволнен на 5 ноември м.г., като мотивите на ректора бяха, че "преподавателят не се е явявал на работа и не е изпълнил възложения му график за учебни часове през изминалата учебна година". Проданов обжалва по съдебен ред уволнението си, като твърдеше, че е извършено манипулиране на електронния график за разпределение на часовете – без негово знание са му възложени часове с цел да бъде дискредитиран като преподавател и да се представи, че не е усвоил възложените му часове, както и, че не бил уведомен за започналото дисциплинарно производство и не са му искани писмени обяснения по реда на Кодекса на труда.

През март т.г. Районен съд – Велико Търново отмени уволнението на Проданов и го обяви за незаконно. С решението на Великотърновския окръжен съд уволнението на зам.-министърът по заповед от 05 ноември 2018 година на ректора на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", също е признато за незаконно и е отменено. Той е възстановен на заеманата преди уволнението длъжност преподавател в Юридическия факултет на университета, катедра "Публичноправни науки". В тежест на ответника-работодател е възложено заплащането на направените от Проданов разноски, както и дължимата върху уважените искове държавна такса.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
18 юли 2019, 22:21
2
0
Уволнен, за да бъде възстановен!
1
Неук
|
нерегистриран
18 юли 2019, 19:13
7
0
"Това реши Окръжният съд в града, като потвърди определението на долната инстанция.."
Заповедите за прекратяване на трудовите договори вече се отменят с Определения....!?!?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно