Сотир Цацаров:
Най-лесният начин да се симулира реформа е да се посегне на военните структури
Трябва да се мисли за решение, при което броят на военните магистрати и съдебните служители да бъде адекватен на натоварването им, смята главният прокурор
Най-лесният начин да се симулира реформа е да се посегне на военните структури

Главният прокурор Сотир Цацаров

"Най-лесният начин да се симулира реформа в съдебната карта е да се посегне на военните структури". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), на което бе приета за сведение информация относно структурата, кадровата обезпеченост и натовареността на военните прокуратури. Справката е във връзка с бъдещи решения на кадровия орган по оптимизирането на съдебната карта, след съвместната среща на Съдийската и Прокурорската колегии, инициирана от Цацаров.

Главният прокурор не отрече, че натовареността на военните структури безспорно е по-ниска от тази на другите прокуратури, но уточни, че "трябва да се мисли за решение, при което броят на военните магистрати и съдебните служители да бъде адекватен на натоварването им, като се направят и съответни вътрешни преразпределения на щатове за магистрати и служители, за преодоляване на неравномерността, свързана със системата на военно-окръжните прокуратури".

Той бе категоричен, че, според него, не се налага оптимизиране на съдебната карта по отношение на военните обвинения, защото "при създаване на една военна прокуратура за територията на цялата страна необходимостта от разследващи функции ще доведе до запазването на военно-следствените участъци по места и на практика ще е налице трансформация само в наименованието".

Мнението на главния прокурор контрастира с това на Съдийската колегия към ВСС относно военните съдилища. Във вторник членовете на ресорната колегия решиха да сформират работна група, която да изглади детайлите около закриването на част от военните съдилища в страната. Към момента те са три първоинстанционни – в София, Пловдив и Сливен и един въззивен съд – Военно-апелативният съд в София.

На заседанието на Прокурорската колегия в сряда Цацаров припомни и становището на държавното обвинение, че "не съществуват международно-правни и конституционни пречки на военните съдилища да бъдат предоставени правомощия да осъществяват правораздаване и по дела за престъпления, извън посочените в сегашната редакция на чл. 396 НПК, както и по административни и административно-наказателни дела". Главният прокурор остава категоричен в подкрепата си към предложенията на съдиите от военните съдилища за разширяване на подсъдността на военните съдилища, с някои конкретни редакционни поправки. Според Цацаров, "състоянието на обществените отношения, националните традиции и сравнително-правното съпоставяне, обосновават и налагат необходимостта на военните съдилища да бъдат възложени функциите на специализирани съдилища за системата за национална сигурност, с оглед на което са направени предложения за редакция на чл. 396, чл. 371 и чл. 405 от НПК".

Предложените от военните съдии изменения в закона, във връзка с разширяването на компетенциите им, към момента се намират в Министерството на правосъдието, но по тях все още няма сформирана работна група.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
RRR
|
нерегистриран
23 юли 2019, 18:52
0
0
Тези хора не стават за нормалните окръжни съдилища и прокуратури, убедихме се преди някоя и друга година.
9
********
|
нерегистриран
22 юли 2019, 01:40
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
|
нерегистриран
19 юли 2019, 16:02
17
-3
За закриване са. Заедно с ВСС.
7
Така е
|
нерегистриран
19 юли 2019, 11:34
23
-4
Когато едната ръка не знае какво прави другата или когато се опиташ да облечеш в благовидни форми личните си ангажименти. Предния ВСС започна някаква реформа, като съкрати два военнни съда - във Варна и Плевен, но не(знайно) защо не свърши същото с тези в Сливен и Пловдив. Сегашното желание на някои да се "спасяват" последните две структури все повече изглежда да е на принципа : "Докато от мен още зависи нещо, нашето не се пипа", ама и това ще мине. Още по-безумно е да се лансират утопиите с разширяване на подсъдността на военните магистрати. За никого не е тайна, че са ниско натоварени, скъпоплатени и все по-деквалифициращи се от разглеждане на фабрикувани от военната прокуратура предимно кокошкарски дела. А и е безмислено е да се дават идеи, когато мандатът ти изтича. За да правиш реформа са нужни време, смелост и идеи. В края се вършат обикновено далавери или безумия. А иначе мнения всеки може да дава. Филчев и той го прави, даже е по-забавно. Но въпроса е какво си свършил, докато властта е била в ръцете ти и дали и за кого е било добро?
6
Генерала
|
нерегистриран
19 юли 2019, 00:21
14
-24
Когато е прав ,прав е ! Освен това върнете полицията на военние !
5
|
нерегистриран
18 юли 2019, 21:18
22
-11
Какво искате от тоя? За това са го сложили, това кудкудяка.
4
|
нерегистриран
18 юли 2019, 20:19
36
-1
До коментар [#2] от "ххх":
Не само военното правораздаване трябда да се закрие.Необходимо е 50% процентно съкращаване на щатовете на прокурорите и съдиите.Наскоро четох една статистика-на глава от населението сме на първо място по прокурори в ЕС,и на второ по съдии.А сме най-бедната държава.За следствието да не говори-ВНС,и заличаване на този анахронизъм.
Хубаво ги четеш тези "изследвания" , но трябва да се замислиш дали само конкретните цифри са важни . В много държави съдиите просто не се занимават с това , с което се занимава българския съдия , защото всяка правна система е различна . Да вземем заповедните производства - ако се прехвърлят да се занимава административен орган , ДСИ или ЧСИ - ето ти 400-500 бройки за съдии за закриване , обаче ще се открият 400-500 бройки за други държавни служители / не мисля че е удачно частни изпълнители да изпълняват съдебни функции/ . Ако към всеки съдия има по 5-10 човека сътрудници , ето ти 2 пъти по-малко съдии , но 4 пъти по-голяма съдебна администрация. Така , че дяволът е в детайлите , а не в простото сравняване на бройки на съдии или прокурори . Наистина България е бедна страна и разходите й за правораздаване номинално са бедни , защото и българският съдия не получава по 20 000 евро заплата и съдебния служител не взема по 3000 евро заплата . По-леко с хейта , а че ВНС няма да има - това е ясно и за кокошките на село …..
3
|
нерегистриран
18 юли 2019, 20:07
24
-7
".....на практика ще е налице трансформация само в наименованието"- същото, което досега прави прокуратурата със своята съдебна карта- запазиха прокурорите и смениха наименованието.
Велики реформи, без симулация, евалла!
2
ххх
|
нерегистриран
18 юли 2019, 19:51
12
-26
Не само военното правораздаване трябда да се закрие.Необходимо е 50% процентно съкращаване на щатовете на прокурорите и съдиите.Наскоро четох една статистика-на глава от населението сме на първо място по прокурори в ЕС,и на второ по съдии.А сме най-бедната държава.За следствието да не говори-ВНС,и заличаване на този анахронизъм.
1
|
нерегистриран
18 юли 2019, 18:43
32
-8
Голяма "посягане" , няма що . Военните структури не работят от години и Цацаров би трябвало да се самосезира ….за безстопанственост на ВСС . По бъдещото дело предлагам да се назначи експертиза , която да изчисли колко работно време се уплътнява с наличните постъпления от дела / Марчева твърди , че о.х.делата са 0,3 на месец/ и колко време военните съдии стоят без работа . Недоумявам какво има да се умува в случая , мерките са безкрайно закъснели . Иначе Цацаров е прав , че ако само със закриване на военните структури се изчерпят действията на ВСС , това би било имитация ….
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно