Прокуратурата обвини сайта Медиапул, че се подиграва с паметта на починал следовател
От държавното обвинение излязоха с позиция срещу медийната интепретация на казуса с мъжа, надраскал некролога на починалия магистрат Йордан Костадинов във фоайето на Специализираната прокуратура
Прокуратурата обвини сайта Медиапул, че се подиграва с паметта на починал следовател

Прокуратурата излезе с позиция против медийната интерпретация на сайта "Медиапул" относно случая с 49-годишния мъж, поругал некролога на починал магистрат, като го надраскал с нецензурни думи и опитал да го скъса, при това докато се намира във фоайето на Специализираната прокуратура.

Във вторник цитираната медия публикува статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". В нея се правят внушения, че държавното обвинение действа избирателно, като дори се намесва името на друг починал през 2016 година магистрат, за да се защити "журналистическата теза", че "подходът на прокуратурата по този казус показва сериозен обрат в собствената ѝ практика".

В тази връзка от прокуратурата остро реагират срещу публикувания материал и го определят като "подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото". "Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", пише в позицията на прокуратурата.

От позицията на държавното обвинение става ясно още, че в конкретния случай става дума за починалия следовател Йордан Костадинов, чийто некролог е бил залепен във фоайето на Специализираната прокуратура. Обвиняемият за поругаването му пък е небезизвестният собственик на сайта "Гласът на Стара Загора" Михаил Стефанов, който преди повече от година разпространи в интернет видеоклип, на който демонстративно запалва българското знаме пред Съдебната палата в София, след което уринира върху него. Тези му действия, заснети и разпространени в публичното пространство, по-късно го направиха подсъдим. Стефанов вече е и осъден на първа инстанция.

"Само за пълнота ще посочим, че лицето, извършило това, е обвиняем по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура, какъвто е реда по НПК. При наличието на подобни доказателства, прокуратурата "не бележи обрат в собствената си практика", а се ръководи само и единствено от закона. Един месец по рано, същото лице, след проведено разследване от следовател при Следствения отдел към Специализирана прокуратура е осъдено от Специализирания наказателен съд по внесен обвинителен акт на Специализирана прокуратура на едно общо наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за незачитане и пренебрежение към държавния символ, както и за засягане честта на нацията, извършвайки непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като  на 29.05.2018 г. в центъра на гр. София пред Съдебната палата запалил знамето на Република България на публично място, след това уринирал върху него и създал видеозапис на тези обстоятелства, като е целял същите да станат достояние на неопределен кръг от хора и с това да покаже явното си незачитане на установения в държавата правов ред - престъпление по чл. 108, ал. 2 вр. с чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК и за извършените непристойни действия -престъпление по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК, което е отложено на осн. чл. 66, ал. 1 от НК С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ", припомнят от държавното обвинение.

"Правен свят" публикува пълния текст на позицията на прокуратурата относно статията на сайта "Медиапул":

На 19 август т.г. в статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог" се твърди, че "подходът на прокуратурата по този казус показва сериозен обрат в собствената ѝ практика". От името на прокурорите, следователите и съдебните служители на Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел към нея изразяваме несъгласие с подобна манипулативна информация, изнесена в публичното пространство, дори и само защото касаe различни казуси, които нямат нищо общо по между си.

Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател Йордан Костадинов, за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата.

Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт.

Само за пълнота ще посочим, че лицето, извършило това, е обвиняем по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура, какъвто е реда по НПК.

При наличието на подобни доказателства, прокуратурата "не бележи обрат в собствената си практика", а се ръководи само и единствено от закона.

Един месец по рано, същото лице, след проведено разследване от следовател при Следствения отдел към Специализирана прокуратура е осъдено от Специализирания наказателен съд по внесен обвинителен акт на Специализирана прокуратура на едно общо наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за незачитане и пренебрежение към държавния символ, както и за засягане честта на нацията, извършвайки непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като  на 29.05.2018 г. в центъра на гр. София пред Съдебната палата запалил знамето на Република България на публично място, след това уринирал върху него и създал видеозапис на тези обстоятелства, като е целял същите да станат достояние на неопределен кръг от хора и с това да покаже явното си незачитане на установения в държавата правов ред - престъпление по чл. 108, ал. 2 вр. с чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК и за извършените непристойни действия -престъпление по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК, което е отложено на осн. чл. 66, ал. 1 от НК С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
|
нерегистриран
22 август 2019, 11:30
19
0
До коментар [#13] от "нерегистриран":
Когато едно лице за кратък пртиод извършва няколко последователни престъпления (делата му на тоя са три, но първите две са за по две и повече деяния), а последното и след като има влязла в сила присъда и е в изпитателен срок - мястото му е само в затвора и то за поне 3 годин ( съобразно последното обвинение). Точно реакцията към такива нагли системни престъпници демонстрира на останалите членове на обществото каква е позицията на правоохранителните органи!!!! Без значение от това дали му е плстено, за да извършва тези престъпления (както по всичко си личи, че е - прочетете в нета как и какво извършва и кога и ше ви се изясни)! Престъпникът е престъпник и точка! Мотивите и подбудите влияят само на вида и размера на наказанието, а в случая поръчките за мен са отежняващи!!!
Така е . Да полежи , да си помисли върху начина , по който "провокира" и се прави на герой и "журналист". Да си "провокатор" , но без да нарушиш закона си е цяло изкуство , със селяния не става. Целият този рев за "полицейската държава" идва от същите хора , които постоянно реват , че сме нямали закони , прокуратура , съдилищата били калпави и пр. Последно , искаме ли нормална държава или не ? Защото т.нар.нормални държави май ще ни се сторят "полицейски" - не можеш да си хвърляш боклука през прозореца , да караш в града с 200 км/ч , да пикаеш върху флага , да криеш данъци и пр. Ако се остави въпросният наглец на свобода само можем да гадаем каква ще е следващата му провокация - да изравя мъртъвци от гробовете или да пробва секс с животни пред президентството ? Къде е границата ни на търпимост ? Народе ????
13
|
нерегистриран
22 август 2019, 07:28
20
-2
Когато едно лице за кратък пртиод извършва няколко последователни престъпления (делата му на тоя са три, но първите две са за по две и повече деяния), а последното и след като има влязла в сила присъда и е в изпитателен срок - мястото му е само в затвора и то за поне 3 годин ( съобразно последното обвинение). Точно реакцията към такива нагли системни престъпници демонстрира на останалите членове на обществото каква е позицията на правоохранителните органи!!!! Без значение от това дали му е плстено, за да извършва тези престъпления (както по всичко си личи, че е - прочетете в нета как и какво извършва и кога и ше ви се изясни)! Престъпникът е престъпник и точка! Мотивите и подбудите влияят само на вида и размера на наказанието, а в случая поръчките за мен са отежняващи!!!
12
|
нерегистриран
21 август 2019, 23:38
8
-16
Деянието е отвратително и провокативно.Независимо дали одобряваме или не традицията с лепенето, част от народопсихологията е.Да, на новопристигналия англичанин резонният въпрос е„ мост уонтид”?Но по традиция ние така споделяме и напомняме за смъртта.Трябва ли да се уважава традиция относно напомнямето за мъртвите? Пък даже да ни се види архаична, недостатъчно европейска някакси.Мисля, да, безусловно.Не са останали много традиции, глупави или дълбоко резонни, нито пък много неща за уважаване.И това не е герой.
Струва ми се, едно пр—во по УБДХ, с 15 дни запиряне в поделенията, е по—удачно решение, в тази преекспонирана ситуация.
11
|
нерегистриран
21 август 2019, 23:06
22
-1
Не е налице психично заболяване! По всяко от делата срещу него до момента са назначавани психолого-психиатрични експертизи, с различни експерти. И всички заключения са категорични - вменяем! Наскоро го осъдиха с влязъл в сила акт пак за хулиганство и пак след експертиза. Просто така си изкарва прехраната - провокации по поръчка! Интересното ще
дойде когато каже кой му е поръчителя! Досега все с условки се измъкваше, но тук вече е в изпитателен срок и може да проговори....а започне ли да говори....
10
|
нерегистриран
21 август 2019, 22:21
6
-19
1.Смятам, че извършителят е с психически проблеми, жалко, че са рядкост експертите на място.
2. България е единствената държава в целия свят, олепена с некролози отвън и отвътре на абсолютно невероятни места. Според вас в другите държави не скърбят ли? Съгласете се, традиция уж, уважение....обаче е отвратително. А при този отрицателен прираст скоро ще стане невъзможно чисто място да остане. Крайно време е да осмислим малко поведението си и в добро, и в лошо, и да го коригираме в крак с днешния ден.
3. Извършителят е типичен психопат в болестно състояние!
9
|
нерегистриран
21 август 2019, 22:13
9
-21
Тези от ПРБ съвсем са изтрещели. Явно си мечтаят за връщане на тоталитарните времена. Да ходят в КНДР.
8
|
нерегистриран
21 август 2019, 21:31
22
-4
Приключихме с нормалната преса в момента , в който хората спряха да ПЛАЩАТ за вестници . "Медиапул" е "тупалка" , както са "тупалки" 99 % от медиите у нас - с неясно финансиране и пристрастни по определените "опорни точки". В момента идеята на сайта е да се хейти прокуратурата и някой малоумен журналист е пресолил манджата и то без да провери кое е лицето Стефанов-Уриниращият върху Флага. От журналист на минимална заплата какво да очакваме ?

Тъжно и жалко .
7
.;
|
нерегистриран
21 август 2019, 15:55
8
-17
Не е обществена порядка, а спонтанен емоционален израз на тъга по починал близък! Това е е индивидуален, личен избор на отделния индивид!
За сежаление дееца е пресметнал много добре как ще отреагира системата! И за още по голямо съжаление сметките му се оказаха точни!
6
айде, стига
|
нерегистриран
21 август 2019, 14:55
36
-6
Какво му търсите правните квалификации, а не виждате нечовешкото поведение в ситуацията. Ще дращи по некролог. Ай, сиктир!
5
льольо
|
нерегистриран
21 август 2019, 14:07
22
-10
До коментар [#2] от "ЕСПЧ":
Некрологът е незадължително съобщаване за настъпила смърт или годишнина от смъртта на лицето. В повечето развити общества практиката по разлепване на посочени места не се прилага от опечаление, които предпочитат съобщение в пресата. Снемането, унищожаването или поругаването на некролога не може да бъде интерпретирано като сквернене на паметта на починалия, ако няма връзка между лицата. Ни дори и да има обществената опасност от деянието е нищожна. Некролога не е установена форма на обществени порядки за да се приеме за осъществена каквато и да е форма на хулиганство. Принудително задържане е произвол. Действително деянието е неприемливо но максималната санкция е административна глоба. Съдебната власт има много по съществени проблеми за които да бди, като например прояви на корупция в самата съдебна система!
"Некролога не е установена форма на обществени порядки" - дали не е?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно