Две съдилища в Пловдив издадоха исторически бележник за 140-годишния си юбилей
Изданието включва информация за личности и събития, оставили трайна следа в историята на България
Две съдилища в Пловдив издадоха исторически бележник за 140-годишния си юбилей

Юбилеен бележник, посветен на 140-годишнината от основаването на Окръжния и Районния съд в Пловдив, беше представен пред журналисти, предаде TrafficNews.bg.

Идея за издаването на бележника е на съдии и служители на двете съдилища и включва исторически данни за устройството на съдебната власт и създаването на съдилищата в Източна Румелия след приемане на Органическия устав на Източна Румелия през 1879 г. В изданието има информация за личности и събития, оставили трайна следа в историята на България. Бележникът е издаден от Районния и Окръжния съд в Пловдив със съдействието на Регионалния исторически музей – Пловдив, откъдето са предоставени историческите данни и част от снимките.

Окръжният и Районният съд в Пловдив организираха поредица от събития, с които отбелязаха 140-годишнината от основаването си. В Съдебната палата бе поставен барелеф на политика, станал известен като спасителя на българските евреи - Димитър Пешев, работил като съдия в града. Със съдействието на Търговската гимназия бе организирана Борса за съдебни служители, на която бяха представени професиите съдебен секретар, деловодител, архивар и призовкар. Журналисти и студенти участваха в импровизиран съдебен процес по действителен казус. За работещите в Съдебната палата бе отслужен водосвет с молитва за здраве.

По повод 140-годишния юбилей съдилищата в Пловдив получиха десетки поздравителни адреси от представители на съдебната, законодателната и изпълнителната власт от цялата страна.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно