На 3 декември
Комисията за борба с корупцията в парламента изслушва Цацаров и опонента му за председателския стол в КПКОНПИ
Събеседването ще започне в 9:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание
Комисията за борба с корупцията в парламента изслушва Цацаров и опонента му за председателския стол в КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:архив

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента ще проведе изслушване на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и опонента му Симеон Найденов от "ВОЛЯ" в процедурата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно от програмата на депутатите за следващата седмица.

Изслушването ще бъде на 3 декември 2019 г. от 9.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание.

Главният прокурор Сотир Цацаров и народният представител Симеон Найденов бяха номинирани на 19 ноември за длъжността. ГЕРБ, Атака и "Обединени патриоти", които издигнаха номинацията на Цацаров, подчертаха, че Антикорупционният орган има нужда "точно от лице като него", определяйки го като "Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите". Ден по-късно, Цацаров получи подкрепа и от членове на опозицията в лицето на БСП.

Цацаров и опонентът му в процедурата вече депозираха концепциите си за бъдещото управление на Антикорупционния орган, като в тази на главния прокурор отчетливо се залага на повече прагматизъм и по-малко теоретични постановки. Сред идеите на главния прокурор за управление на КПКОНПИ е увеличаване на щатовете служителите за борба с корупцията по високите етажи на властта, популяризиране на институцията, уреждане на проблема със сградния фонд, както и по-ясни и разбираеми критерии за попълване на изискуемите декларации. Цацаров пише още, че ще се стреми към повече контрол и по-чести и ефективни тестове за интегритет на служителите в Антикорупционния орган.

Процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ започна на 6-ти ноември тази година. До избора на нов председател се стигна, след като на 31 юли бившият председател на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен като "Апартаментгейт". Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. Пламен Георгиев към момента е назначен за консул във Валенсия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
*****************************************************************************************
|
нерегистриран
02 декември 2019, 00:07
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Фарс
|
нерегистриран
01 декември 2019, 18:42
1
0
Пълен. Да доста пълен е Цацаров. Понатежал от кафето в ЦУМ. Но не е виновен в случая той, а онези които го предлагат, харесват и ще го изберат.
2
тарикат
|
нерегистриран
28 ноември 2019, 12:43
8
-3
Дали този път демагогиите ще хванат декиш,или просто сме на поредния договорен мач, а в момента се играе зле режисирано представление с некадърни актьори?
1
Нормотворец
|
нерегистриран
28 ноември 2019, 11:17
12
-3
Първо ще го питам дали спазва законите и след това по колко различни аршина ги прилага?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно