България съдейства на Европол в акция срещу пране на пари с над 200 ареста
Правоприлагащите органи на 31 държави (държавите-членки на ЕС, САЩ и Украйна) засилиха усилията си за борба със схемите за незаконен трансфер и пране на пари, съобщиха от Европол
България съдейства на Европол в акция срещу пране на пари с над 200 ареста

През последната година случаите, свързани с т. нар. "романтични измами", са започнали да се наблюдават все по-често. Те се изразяват в това, че престъпниците набират "мулета" на пари в сайтове за онлайн запознанства, като изучават и следят жертвите си във времето, с цел да ги убедят да открият банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Вербуващите паричните мулета измислят гениални начини да примамят набелязаните субекти. Те все повече се обръщат към социалните медии, за да наемат нови съучастници чрез онлайн реклами за бързо забогатяване. Тази техника е особено популярна сред студенти и млади хора. Поради това правоприлагащите органи на 31 държави (държавите-членки на ЕС, САЩ и Украйна), подкрепени от Европол, Евроюст и Европейската банкова федерация (ЕБФ), засилиха усилията си за борба със схемите за незаконен трансфер и пране на пари, съобщиха от Европол.

Между септември и ноември 2019 г. е проведена петата по рода си акция срещу пране на пари, като резултатът до момента са 3 833 идентифицирани финансови "мулета" заедно с 386 вербуващи мулетата, от които 228 са арестувани. За осъществяването на акцията, част от която е и България, са образувани 1 025 криминални разследвания, голяма част от които все още продължават. Съдействие оказват и над 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции, предоставяйки съобщения за 7 520 измамни сделки с мулета на пари, и по този начин са предотвратени загуби за общо 12,9 милиона евро.

В хода на акцията Европол и Евроюст са организирали различни оперативни и координационни срещи в Хага, с цел определяне ролята и подхода на всяка държава. Европол е оказвала съдействие на националните органи при кръстосани проверки на бази данни и събиране на разузнавателни данни за по-нататъшен анализ. Евроюст пък е допринесла за бързото придвижване и улесняване на изпълнението на европейските заповеди за разследване.

От Европол посочват още, че паричните "мулета" се различават от колегите си, които търгуват с наркотици, защото не прекарват незаконни стоки през физическа граница. Вместо това те участват (често дори несъзнателно) в дейности за пране на пари, като получават и прехвърлят незаконно придобити пари в банкови сметки и/или държави.

От службата са категорични, че дори и мулетата на пари да действат неволно, това си остава престъпление, а правните последици могат да бъдат тежки. В зависимост от правната рамка на страната, мулетата могат да бъдат изправени пред дълъг затвор и да се сдобият с криминални досиета, които биха могли да им навредят сериозно до края на живота им, като никога не бъдат в състояние да се сдобият с ипотека или да открият банкова сметка.

От 4 декември стартира и кампания за осведомяване: #DontbeaMule в цяла Европа. Разпространяват се материали за повишаване на осведомеността за този вид измами, налични на 25 езика. Така чрез кампанията се цели да се информира обществеността за това как действат тези престъпници, как можем да се защитим и какво да направим, ако станем жертва. През следващата седмица международни партньори от органите на реда и съдебните органи, заедно с финансовите институции, ще подкрепят кампанията на национално ниво. "Мислите ли, че можете да бъдете използвани като муле?", се пита в текста на кампанията и се призовава: "Действайте сега, преди да е станало твърде късно: спрете да превеждате пари и незабавно уведомете банката и националната си полиция".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно