Докладчикът за Унгария в ЕП: Върховенството на закона в страната се влошава
Докладчикът за Унгария в Европейския парламент Гуендолин Делбос-Корфилд заяви, че ситуацията с върховенството на закона в страната се е влошила допълнително, след като и театрите попаднаха под ударите на премиера Виктор Орбан. Като изрази притеснение от туита на унгарския държавен секретар по международните въпроси Золтан Ковач, който миналата седмица определи еврокомисаря за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова като част от "оркестъра на Джордж Сорос", Делбос-Корфилд допълни: "Вече говорихме за медиите, правосъдието, академичната свобода. По всички тези въпроси нищо не се е подобрило, обратно нещата са се влошили. Ще напомня обаче, че вече има още един етап, защото унгарското правителство вече атакува и културния сектор в страната."
 
Миналата седмица хиляди унгарци излязоха на улицата, след като кабинетът на премиера Виктор Орбан внесе в парламента законопроект, който предвижда по-строг и централизиран контрол над театрите и сценичната дейност. Румънската евродепутатка от "Обновете Европа" Рамона Стругариу изрази възмущение от факта, че обществените медии са изцяло под контрола на правителството и добави: "Някои медии съобщават, че няма руска пропаганда в Унгария. Причината за това обаче е, че пропагандата на Орбан е толкова силна, че на него не му трябват уроците на Путин. Той я изпълнява перфектно, просто вероятно това е нещо като състезание кой се справя по-добре."
 
"С чл. 7 се наказват несъгласните правителства. Вие сами допринасяте за тази дезинформация, като повтаряте недоказани и неверни твърдения", опонира евродепутатката от групата на европейските консерватори и реформисти - полякинята Ядвига Вишниевска.
 
Междувременно еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнерс заяви, че развоят на събитията в Полша в последно време показва влошаване на ситуацията с върховенството на закона. Притеснение изрази и докладчикът по въпроса и председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред Хуан Фернандо Лопес Агилар: "Дисциплинарните мерки срещу съдиите говорят сами по себе си критично за реформите в правосъдната система и са действие, което предизвиква загриженост. Ние знаем, че Съдът на ЕС оповести предварително решение и за новата дисциплинарна камара, както и за състава и поведението на националния съдебен съвет."
 
В началото на миналия месец, Съдът в Люксембург реши, че реформата в Полша за понижаване на пенсионната възраст на магистратите нарушава европейското право. 
 
Евродепутатката от групата на европейските консерватори и реформисти Ядвига Вишниевска определи като злоупотреба задействането на чл. 7 срещу Полша. Тя попита защо тази процедура не е задействана срещу Малта след убийството на журналистката Дафне Каруана-Галиция или във Франция след смазването на протестите на жълтите жилетки. 
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно