Патосът в призивите за промяна на Конституцията е по-скоро вреден
Не разбираме правилно всичко, което ни се казва отвън, смята Филип Димитров, който визира препоръките на Венецианската комисия, отправени към България. Като конституционен съдия и наскоро избран заместник-председател на Венецианската комисия, той разясни, че препоръките се отнасят към конкретен казус, с който тя се е занимала и по който носи отговорност главния прокурор. Пред БНТ Филип Димитров обясни какъв е характерът на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Тя е доброволна структура, която заседава 4 пъти годината и цели хармонизация на европейското законодателство чрез подходите на правото. Нейните доклади нямат задължителен характер. В препоръките си за България тя е набелязала 3 аспекта за решаване на конкретния проблем.
 
По отношение на призивите създаване на институцията независим прокурор Димитров се спря на някои особености на българската конституция, които се коренят назад във времето, когато тя беше създавана. Като цяло конституционният съдия приветства идеята за промени в основния закон, но непременно чрез полемика от сериозни експерти. Иначе, по думите му, "патосът в призивите за промяна на конституцията е по-скоро вреден".
 
Запитан за вота на доверие, който той загуби през декември 1992 г., Димитров е убеден, че да поискаш вот на доверие е най-естественото нещо в политиката, когато си разбрал, че губиш политическото доверие. В този смисъл той изрази уважение към сегашния премиер Борисов, който при първото си правителство също поиска вот на доверие.
 
Филип Димитров представи новата си историческа книга "Братя", поглед към делата на 4 двойки братя, легендарни наши предци, разказ за словото и вярата.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно