Доналд Тръмп: Процесът за импийчмънт в Сената ще приключи много бързо
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо. Той за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици. "Мога само да ви кажа, че това е една голяма измама. Това е пълна измама! Наричаме го така, тъй като преминахме и през руски лов на вещици, и през много други", коментира американският държавен глава пред журналисти в Овалния кабинет.
 
Сенатът откри по-рано процеса с прочитане на двете основания за импийчмънт. Двете основания са - злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса във връзка с т.нар. "украински скандал".
 
Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Адам Шиф прочете от трибуната двете обвинения.
 
Сенатът повика главен съдия Джон Робъртс, който е председател на Върховния съд, пред когото 100-те сенатори положиха клетва. Те ще изпълняват ролята на съдебни заседатели. Джон Робъртс беше придружаван в Сената от по двама сенатори от Демократичната и от Републиканската партии: Патрик Лийхи, Даян Фийнщайн, Линдзи Греъм и Рой Блънт. Членовете на Сената обещаха "да въздадат безпристрастно справедливост в съответствие с Конституцията и законите на Съединените щати".
 
През декември Камарата на представителите, разполагаща с мнозинство на опозиционната Демократическа партия, гласува за импийчмънт на Тръмп заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса във връзка с т.нар. украински скандал. Малко вероятно е обаче в Сената да бъдат събрани две трети от гласовете на сенаторите, които са необходими, за да бъде гласувано отстраняването на президента на САЩ с оглед на факта, че мнозинство в горната Камара на американския конгрес има управляващата Републиканска партия. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно