След решение на Прокурорската колегия
Градският прокурор на София Емилия Русинова стана заместник на апелативния
Пленумът на кадровия орган ще реши в четвъртък дали да освободи Пламена Цветанова като член на ВСС, за да може да стане зам.-главен прокурор
Градският прокурор на София Емилия Русинова стана заместник на апелативния

Емилия Русинова, зам.-апелативен прокурор на София, снимка:архив

Градският прокурор на София Емилия Русинова стана зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура-София. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на Радослав Димов. Това бе и първото заседание на Колегията, което бе председателствано от новия главен прокурор Иван Гешев.

На нейно място, като временно изпълняващ длъжността ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) бе назначена Даниела Димитрова, която до момента бе заместник на Русинова. "Познавам г-жа Димитрова от много години. В професионалната си кариера тя е работила и като прокурор, и като следовател. Смятам, че има административният капацитет да ръководи Софийска градска прокуратура до избирането на нов ръководител", коментира главният прокурор Иван Гешев, след като колегите му от Прокурорската колегия гласуваха единодушно за назначението. Галя Маринова от Окръжната прокуратура в Бургас е вторият избор на апелативния прокурор Радослав Димов за заместник-апелативен прокурор на столицата. Прокурорската колегия одобри и него.

По време на заседанието си кадровиците гласуваха и други важни кадрови рокади, сред които бе и назначаването на новите заместници на главния прокурор.

Единодушно Колегията одобри предложението на Гешев за Десислава Пиронeва, която в момента е в Софийската градска прокуратура (СГП), да заеме поста зам.-главен прокурор  към Върховна административна прокуратура (ВАП), както и това за Красимира Филипова, която бе зам.-министър на правосъдието в кабинета "Борисов" – 2, за длъжността зам.-главен прокурор към Върховна касационна прокуратура (ВКП). "Г-жа Филипова има опит и като заместник-министър на правосъдието. Смятам, че тя ще се справи успешно със задачите и предизвикателствата, които стоят пред прокуратурата. Разговарял съм с нея. За нея и за останалите колеги, които предлагам за заместници, важат няколко основни положения, които за мен и екипа ми са важни. На всеки един от нас е ясно, че ако ти липсва екипност и възможност за комуникация, не може да се получи крайният резултат. Нашата работа е резултат от колективен труд и никой ръководител не може да се справи сам, независимо от нивото, на което се намира. Бяха набелязани целите, които стоят пред прокуратурата през следващите седем години. Госпожа Пиронева от своя страна достатъчно добре познава Европейското и Международното право и успешно е преминала процедурата за избор като европейски прокурор, бе класирана на първо място. Това е един изключително висок атестат за нейните качества, който трябва да бъде отчетен", коментира Гешев по отношение на новите си две заместнички.

Третото предложение на Иван Гешев за негов заместник е за члена на Прокурорската колегия Пламена Цветанова, която първо обаче трябва да бъде освободена от Пленума на ВСС от поста си, да бъде преназначена за редови магистрат и чак тогава да бъде гласувано новото й назначение. На заседанието на Колегията в сряда стана ясно, че Цветанова вече е подала оставка, а колегите й я приеха за сведение. Окончателно по молбата й за освобождаване като член на ВСС ще се произнесе Пленумът в четвъртък, като за това ще са необходими поне 17 гласа "за".

Четвъртият зам.-главен прокурор остава директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов. Същия пост до март месец ще продължи да заема и Мария Шишкова, която бе зам.-главен прокурор към ВКП в мандата на Сотир Цацаров. Шишкова вече подаде молба за освобождаване от длъжност, а Прокурорската колегия я прие още миналата година.

По време на заседанието на Прокурорската колегия Иван Гешев обясни и защо е решил да смени досегашния зам.-главен прокурор Ася Петрова, която преди това бе преназначена единодушно от кадровиците като редови прокурор във ВАП. "Уважавам г-жа Петрова като заместник на г-н Цацаров, когато беше главен прокурор. Тя направи много за прокуратурата и в частност за ВАП, но най-нормалното нещо е един административен ръководител, когато започне един мандат, е да избере определени хора, които отговарят на определени негови изисквания за екипност", посочи главният прокурор. 

Първото заседание на Прокурорската колегия, което бе председателствано от новия главен прокурор Иван Гешев, снимка:Булфото

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
|
нерегистриран
26 януари 2020, 23:55
2
-1
Крайно време беше...нагуши се достатъчно
3
RRR
|
нерегистриран
23 януари 2020, 09:38
9
-2
Не само.Очевидна е в последно време тенденцията, за началници да се избират бивши следователи до 2006 г. или бивши МВР-ейци, на два петъка прокурорска служба, прескачащи нива в системата.От Гешев като се започне, та надолу масово са такива образи.
2
Нищо ново
|
нерегистриран
22 януари 2020, 21:11
18
-2
Ей тва незаменимите началници немат спирачки на комбинациите!Браво, само така, а мишоците да бачкат до поредните бой, стригане и дисциплинарки!
1
RRR
|
нерегистриран
22 януари 2020, 20:23
19
-1
Трагични рокади.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно