Нова оптимизация на държавното обвинение извърши Прокурорската колегия
Промените са във връзка с планирането на свободните места за младши прокурори и младши следователи
Нова оптимизация на държавното обвинение извърши Прокурорската колегия

Прокурорската колегия на ВСС, снимка:Булфото

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) извърши нова оптимизация на държавното обвинение, по предложение на главния прокурор Иван Гешев. Промените са във връзка с планирането свободните места за младши прокурори и младши следователи за 2020 г.

Предложенията на Прокурорската колегия към Пленума на ВСС са на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ да съкрати 3 свободни длъжности "прокурор" и съответно да разкрие 3 длъжности "младши прокурор" в районните прокуратури в Харманли, Шумен и Ямбол, както и да съкрати 10 свободни длъжности "следовател", като разкрие и 10 длъжности "младши следовател" в следствените отдели към Специализираната прокуратура, Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Пловдив, Габрово, Русе и Сливен.

Предлага се да бъдат съкратени 3 свободни длъжности "прокурор" в районните прокуратури в Ямбол, Харманли и Шумен и съответно да бъдат разкрити в тях по една длъжност "младши прокурор", считано от датата на вземане на решението.  Предлага се да бъдат съкратени 5 свободни щатни длъжности "следовател" в НСлС и съответно да бъдат разкрити 5 щатни длъжности "младши следовател" в Следствения отдел на Специализираната прокуратура, като една длъжност да бъде разкрита, считано от датата на вземане на решението, а останалите считано от 14 февруари 2020 г., 19 февруари 2020 г., 02 март 2020 г. и 16 март 2020 г.

Колегията иска от Пленума още и съкращаване на щатната численост на окръжните следствени отдели на окръжните прокуратури в Сливен, Габрово, Пловдив и Русе с по една свободна длъжност за следователи, като бъдат разкрити съответен брой длъжности за младши следователи в тях, считано от датата на вземане на решението, а за следствения отдел при Окръжна прокуратура – Русе, считано от 10 февруари 2020 г.

С една свободна длъжност за следовател се предлага да бъде съкратена щатната численост на Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, като съответно се разкрие една длъжност за младши следовател.

Предложението на Прокурорската колегия ще бъде внесено за разглеждане в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за този четвъртък.

Разкриването на пет младши следователски места в Следствения отдел на Специализираната прокуратура цели кадрово обезпечаване и произтича както от спецификата и характера на дейността – разследване на дела с фактическа и правна сложност, значителен брой обвиняеми лица, голям обем от доказателствени материали, така и от високата средна натовареност на един следовател в тази прокуратура.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
до генерала
|
нерегистриран
28 януари 2020, 09:42
1
0
Военните следователи нямат капацитет и експертиза за да разследват престъпленията на полицaите
5
Хаха
|
нерегистриран
23 януари 2020, 23:04
6
-1
КОЛЕГИЯ ли бе да я опишеш... "Реформа" след "реформа", "оптимизация" след "оптимизация"... Тази Колегия няма спиране ;) Да бяхте изчакали малко да отшуми отзвука от предната ви "оптимизация" бе. То хората вече не смогват да се смеят.
Между другото, как е положението с изравнената вече натовареност след... съкращаването на няколко служители?? Цъфти и върже прокуратурата нали? А хората от съдилищата тайно стискат палци Съдийската колегия да не се подведе по уникалния опит на ПК...
4
-----
|
нерегистриран
23 януари 2020, 09:47
11
-1
Нечии деца завършват и трябва да им се намери подходяща работа. Ако има решимост за промени нека се направи справка на колко наказателни съдии колко прокурора се падат, както и натоварването на следователите спрямо разследващите полицаи по численост и брой дела.
3
Генерала
|
нерегистриран
23 януари 2020, 00:26
9
0
Да се върне полицията на военните магистрати и да се престане с вършенето на глупости .....,и така сме зле ,след реформи и окрупняване съвсем ще цъфнем и вържем !
2
RRR
|
нерегистриран
22 януари 2020, 20:19
18
-2
Очевидно нямат идея , какво правят.Освен това да видят трагичния резултат от предходните напъни за окрупняване.
1
Уникално!
|
нерегистриран
22 януари 2020, 18:34
16
-6
Това е грандиозно. Така структурата оптимално ще няма да изпълнява същата работа, която преди не вършеше.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно