Проф. Георги Близнашки:
Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни
Много неща у нас са останали неуредени, след като новата Конституция е била приета, което поставя множество въпроси, поради което е необходимо да се мисли за законодателно решение, коментира юристът
Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни

Снимка: Нова ТВ

Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни, за да се знае, дали предварителната проверка може да бъде осъществена, или трябва директно да се подбуди разследване по общия ред. Това коментира в предаването "Здравей, България"  по Нова ТВ проф. Георги Близнашки, по повод образуваното на 27 януари конституционно дело по искането на главния прокурор Иван Гешев да се даде тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента.

Конституционният съд на няколко пъти е вземал отношение по повод на въпросите, които възникват сега. "Те веднъж обясниха нещо в един контекст, а сега той е съвсем различен и за това се налага тълкувание", казва Близнашки.

"Когато има данни за извършено престъпление, главният прокурор е длъжен да вземе отношение. Точно затова е отправено и това искане. Аз не бих могъл да знам за скрити мотиви, ако има такива", допълва Близнашки.

Близнашки припомни, че смисълът на имунитета е да не се пречи на държавния глава да осъществява своите функции и правомощия. Той допълни, че този дебат не е случаен. Той се е водил и на други места, като Франция. "Саркози стана жертва на промените в закона, които той сам инициира", припомни Близнашки.

"Нарушението на Конституцията е висше престъпление, такъв е замисълът на новата Конституция, но то не е уредено никъде. То е родово понятие и включва много други действия, като опити за узорпация на властта.", уточнява университетският преподавател. Според него, в една по-дългосрочна перспектива, по тези въпроси трябва да се търсят по дългосрочни решения. Той казва, че много неща у нас са останали неуредени, след като новата Конституция била приета. Това от своя страна поставяло много въпроси. Професорът счита, че това са временни решения и е необходимо да се мисли за законодателно решение на тези въпроси.

По думите на Близнашки, Конституционният съд се е произнасял вече по такива въпроси и те със сигурност ще приемат искането.

"Имайте предвид, че преди няколко години бяха ангажирани и посланици, които писаха писма за промяна на Конституцията. България трябва да е в състояние да отстоява своите интереси.", каза Близнашки и допълни, че България има ангажименти към Съвета на Европа, към Европейския съюз и следва европейската традиция, коментирайки опитите за вмешателство и налагане на контрол от страна на американските сили.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
28 януари 2020, 19:45
5
0
Читателите не знаят какви са били коментари 1 и 2, а проф.Близнашки не споменава, че в САЩ производството по импийчмънт се води от председателя на Върховния съд, който е е конституционен. Мнооого сме объркани...
3
ДПС
|
нерегистриран
28 януари 2020, 13:02
7
0
ДПС
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно