Емилиян Гебрев скрил от властите за два опита за покушение срещу него
Държавното обвинение разкри самоличността на обвиняемите за опита за отравяне срещу оръжейния бос
Емилиян Гебрев скрил от властите за два опита за покушение срещу него

Емилиян Гебрев, снимка:Нова телевизия

Бизнесменът Емилиян Гебрев е скрил от властите два от общо четири опита за покушение срещу него. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, в което Софийската градска прокуратура (СГП) разкри самоличността на тримата руски граждани, срещу които бяха повдигнати задочно обвинения за опита за отравяне на Гебрев, сина му Христо Гебрев и служителя в тяхната фирма Валентин Тахчиев.

От държавното обвинение уточниха, че предоставят допълнителната информация заради високия обществен интерес.

Обвиняемите са Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.

В хода на разследването е установено, че тримата никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност.

За Сергей Павлов е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали С.В.Л. За обвиняемия Сергей Федотов е установено, че е ползвал и самоличността на лице с инициали Д.В.С. За обвиняемия Георги Горшков е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали Е.А.Г.

Понастоящем и тримата обвиняеми живеят в Москва.

Разследващите са събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев - всичките предхождащи разследвания от Софийската градска прокуратура. Установено е, че два от тези опити са станали извън пределите на България, без Емилиян Гебрев да е заявявал за тяхното извършване.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев бе отровен на 28 април 2015 година с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля.

Предполага се, че по подобен начин е направен и опитът за отваряне Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на "Новичок" на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 година.

Британският разследващ сайт "Белингкат" отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента. Още преди година сайтът разкри, че руският шпионин с фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов е високопоставен агент от руското военно разузнаване. Неговото име е Денис Вячеславович Сергеев, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия.

Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в малкото казахстанско градче Ушарал, близо до тогава съветско-китайската граница. Служи в армията в южния руски град Новорусийск в Краснодарския регион. Между 2000 и 2002 година, той е прехвърлен в Москва, където е приет в елитната Военно-дипломатическа академия на Русия, по-известна в Русия като "школата на ГРУ". В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък Сергеев е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски копмании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своята фалшива самоличност Сергей Федотов.

В обширната публикация на "Белингкат" се проследяват всички пътувания на Сергеев, като става ясно, че Сергеев под името Федотов е посетил три пъти България.

Сергей Вячеславович Федотов

Георги Горшков

Сергей Викторович Павлов

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
RRR
|
нерегистриран
22 февруари 2020, 13:04
1
0
Хубаво съботно четиво.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно