Държавата плаща на работодатели да наемат безработни

Агенцията по заетостта приема заявки от работодатели, които желаят да получат финансова помощ при наемането на безработни. Това съобщиха от ведомството.

Предвижда се предоставяне на средства - пари за възнаграждение и дължими осигурителни вноски за наети безработни, престояли в бюрото по труда над 6 месеца, на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование, както и безработни майки с деца до 5 години. Параметрите на финансирането са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г., уточняват от АЗ.

Предлагат се варианти за пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различна и варира от 3 до 12 месеца. До 4 март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната, ако искат да ползват преференциите за заетост и обучение на безработни хора, които са регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта. Работодателите ще могат да кандидатстват и за други финансови средства. Ще бъде възможно да се вземат пари и ако шефовете решат да осигурят професионално обучение на безработни, както и обучение по ключови компетентности на заети лица в микропредприятия, малки и средни предприятия. Успоредно с това

Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Така хората без работа ще могат да кандидатстват и получат финансова подкрепа за извършвани всекидневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им, разясняват още от Агенцията по заетостта. Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнеспроект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес като микропредприятие, която тази година вече е до 4000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други услуги, подпомагащи старта на бизнеса. Възможностите за кандидатстване ще са до изчерпване на планирания финансов ресурс, обявяват в сайта на Агенцията по заетостта в рубрика "Обяви за финансиране по региони", в подрубрики за всеки регион "Насърчителни мерки за безработни" и "Насърчителни програми и мерки за работодатели". Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, обясниха от агенцията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно