От 1 март вижте каква месечна такса запор въвежда банка
Създадена от на 17 януари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
8
въпрос
|
нерегистриран
19 ноември 2019, 03:17
1
0
Може ли банкова сметка под запор да бъде закрита-ако например няма никакви постъпления, а ида има-пак да бъде закрита? Абсурд еплащането на подобни такси към банката, за длъжниикът е по-изгодно дори и сумата по сметката да бъде "секвестирана", сметката да бъде закрита, а не да е действаща до края на изпълнителното производство-то може да продължи години. Значи ли,че лицето ще плаща абсурдната такса с години-че тогава таксата към банката може да е и повоче от дълга.
В общите условия на друга банка, пише,че закриването може да стане, след края на изпълнително производство. Ако това е валидно,значи банката си взима на "абонамент" като крепостен селянни лицето със запорирана сметка, и на теория и вечно може да му събира такса за запора.

Как се закрива банкова сметка под запор,, за да не текат такси към банката, ако ОУ на банката не позволяват подобно закриване?
7
|
нерегистриран
22 март 2018, 12:32
1
0
Докато банките въвеждат нови, и все по-високи такси, а законодателят гледа и мълчи-като комунист на разпит, в Румъния със закон се отменят банковите такси за бедни. Има и дефиниция за беден-всеки със заплата под 1048 лева(към днешна дата) е беден-и за бедните хора, с доходи под въпросните 1048 лв всякакви банковеи такси са отменени и забранени.
Кога в България също ще се въведе понятието "уязвим банков потребител" -каквото понятие има в Румъния, и по отношение на тези потребители банките нямат право да събират такси.

http://banks.dir.bg/2018/03/22/news26980566.html
"Нов закон, който действа от началото на годината, направи банковите такси недействителни за някои слоеве от румънското общество.
Откриването или закриването на банкова сметка, управлението й, както и основните операции като внасяне или теглене на суми, са безплатни за мнозинството от румънците, съобщава в. "Ромъния либера".

Според закона, за който малко клиенти знаят и за който никоя финансова институция не говори, банките нямат право да вземат комисионни от клиенти с доходи доста под средната заплата. Всички румънци, чиито доходи не превишават 2500 леи (1048 лева) месечно , се възползват от безплатното обслужване. Законът прилага разпоредбите на европейска директива от 2014 г., която цели да осигури достъп на "уязвимото" население до най-простите банкови услуги.

Европейските власти позволиха на всяка страна да определи понятието "уязвим потребител", а румънските парламентаристи обвързаха това понятие с прогнозираната средна заплата за страната. Така от безплатните банкови операции могат да се възползват лица с доходи не по-високи от 60 процента от средната брутна работна заплата за страната.

Според Националната комисия за прогнози за тази година средната заплата ще бъде 4162 леи (1744 лева) на месец, което означава, че законът ще се прилага за доходи под 2500 леи. Законът дава възможност и за безплатно извършване на някои онлайн транзакции.

Нормативният акт, целящ да симулира достъпа до банкови операции, които са необходимост в съвременния свят, се очаква да има съществен ефект в Румъния, където изоставането спрямо останалите страни от ЕС е чувствително и където едва 6 от 10 румънци имат банкова сметка - много по-малко отколкото в Унгария и Чехия или дори България, отбелязва "Ромъния либера"."
6
Стоянова
|
нерегистриран
06 март 2018, 08:35
0
0
има ли някакво развитие по новата месечна такса за обслужване на запор
5
2
|
нерегистриран
27 февруари 2018, 10:06
4
0
Още два дни до новата банкова такса за обслужване на запор. КЗП и омбудсмана спят сладък зимен сън.
4
|
нерегистриран
26 февруари 2018, 10:26
7
0
1 март наближава. Законодателят имаше 2 месеца(от публикацията на тази уведомлението за тази такса) досега да отреагира, и озапти подобна такса-беше предложено как. Законоателят не го направи, явно счита,че такава такса не е проблем?
Когато на 1 март длъжници почнат да плащат по посочената сума към банка, и ако длъжникът е пенсионер, или работещ със малко над МРЗ и види как се случва и изпищи по медии и тв предавания , тогава ли ще реагира законодателя?
Осъзнавате ,ли че в случай на несквестируемост е възможно по сметката за принудително изпълнение към ЧСИ да не постъпва нищо, но пък банката ще си събира сумата, посочена в тарифата?
3
|
нерегистриран
17 януари 2018, 11:56
14
0
150 , и то месечно за "обслужване на запор " е измекярщина.
Длъжникът е достатъчно притиснат, и дайте да го смажем с тази такса.
Забелязвам и някакви 250 лв такса-по проектотарифата, не става ясно дали е еднократно, или месечно.


Апелирам Омбусмана, която предполагам чете този сайт да провери нещата, и реагира. Не като въздейства на банката да се откаже от таксата, а като използва квазизаконодателната си инициатива по чл. 19 ал.1 т.6 от Закона за омбудсмана, и направи предложение до законодателя да бъдат озаптени банките, като бъдат забранени тези такси.


Сега изпълнителния процес е кошмар за длъжника, но нещата днес ще ви се видят като събрание на тимуровска команда от пионерчета, в сравнение с това, което предстои, ако се позволи банките безконтролно да налагат месечна такса за обслужване на запор.
2
2,
|
нерегистриран
17 януари 2018, 11:43
9
-1
само дето управлението не е на посочена от теб инстуция, а управляващите се кланят от десетилетия на западен господар.
Иначе да, трябва да се редуцират таксите, да се увеличат лихвите по депозититеи намалят по кредитите.
В противен случай не знам какво ще правят т.нар. наши банки, които не знам защо и как още съществуват.
Дори обикновени хора вече си прехвърлят депозитите в нормални чужди банки, в които ще получат и нормални лихви.
1
БРИБистан
|
нерегистриран
17 януари 2018, 10:12
9
-3
На теория заради директивата на ЕС банковите такси трябва да отпаднат или да бъдат сериозно ограничени.

На практика - управлява ни правителството на Българо-руската инвестиционна банка.
Тъй че си правете изводите, какво предстои да се случи у нас.
|
нерегистриран
17 януари 2018, 08:09
9
0
http://www.procreditbank.bg/uploads/TermsAndConditions/Tariff_Private_Clients_01.03.2018.pdf (стр 3-отдолу)Законодателят следва да реагира, и забрани подобна такса запор. Мислете ,че таксите на ЧСИ са високи? Не са-с последните изменения в ГПК са поставени под регулация.
Мислите,че адвокатските хонорари, за представителство по изпълнителните дела са високи? Не са-има начин да бъдат редуцирани при прекомеерност.
Но как ще се "преборите" с подобна месечна такса запор-ако вие сте длъжника? Че един изпълнителен процес може да продължи с години, с подобна такса дългът ще нараства , а третото задължено лице-банка добре ще захлеби от чуждия дълг, банката на теория ще прибере повече от тазди такса, отколкото е таксата за ЧСИ, хонорара а адвоката, в определени случаи-и повече, отколкото е дълга. Единствения начин е законодателна реакция и забрана на въвеждане такса "обслужване на запор", и сходни такси от банките.


Кой ще спре в бъдеще третите засдължени лица-например работодатели или други също да въведат такива такси, като в момента запорите се изпълняват без такси от третите лица, ако са работодатели(чл 512). Единствения начин е промяна в ГПК, например в чл 507, или 507а и да се забрани на трети задължени лица-особено банки да начисляват каквито и да е било такси за обслужване на запор. Законодателната реакция следва да е спешна , предвид предстоящото въвеждане на произволна такса-засега от една банка, но ако мине номерът, ще се въведе и от другите(други банки са въвели наскоро подобни такси, но те са в далеч по-ниски суми)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно