Въвеждане на процентни отчисления от нотариалните такси, в полза на бюджета
Създадена от на 16 май 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
5
селяниногражданин
|
нерегистриран
21 май 2018, 15:13
6
-3
1998г. минимална работна заплата 50 000 лв=деноминация= 50 лева – нотариална такса за „обикновено“ пълномощно = 3000 лв=деноминация= 3 три лева
2018г. минимална работна заплата 510 лв.= нотариална такса за „обикновено“ пълномощно = 5 лв + 1 лв ДДС
Български гражданин в консулство = нотариална такса за „обикновено“ пълномощно = 15 еврА
Ф.Р.Германия нотариална такса за „обикновено“ пълномощно = 35 еврА
4
.!.
|
нерегистриран
18 май 2018, 10:19
12
-8
Странно е защо такива отчисления не са въведени още с приемането на закона за нотариусите.
Да се въведат сега-ако не със задна дата, то за в бъдеще.
70 процента отчисления за бюджета е добро предложение. 30 процента за частника съвсем не е малко.
3
...
|
нерегистриран
17 май 2018, 10:30
16
-8
Изначалният въпрос е защо въобще трябваше да се въвежда частният нотариат, след като държавният си работеше добре и нямаше проблеми. Приходите им на година май достигат вече близо милиард лева, а работата им наистина не е с никаква правна сложност и спокойно трябваше да си остане в съдилищата. После няма пари да се платят 2- 3 милиона дългове на болница или не знам какво. А на частници, които не вършат нищо сложно и което държавният нотариат вършеше без проблем, че и по- добре, подаряваме милиард на година. Явно сме богата държава щом можем да си го позволим
2
2 leva
|
нерегистриран
16 май 2018, 23:32
9
-7
И, като намериш някой да ти завери пълномощно от две страници общи приказки (и да носи отговорност) за 2 лева, ела да ми се обадиш. Смешко.
1
адвокат–сак
|
нерегистриран
16 май 2018, 18:39
5
-1
Комуто ползите, нему и вредите:) След като става въпрос за защита на правен интерес на държавата, а не за защита на лично моят правен интерес, какво значение има повдигането на тази тема лично за мен? Законодателната власт -НС- е тази, в чиито правомощия е да внася законопроекти - ЗИД за създаване, изменение , допълване и отмяна на законите. Препоръчвам публикация на темата в сайта http://www.parliament.bg/bg/ns . Масово българските правоспособни юристи не сме част от законодателната власт в Р. България и е налице некоректно адресиране на този проблем към нас.
|
нерегистриран
16 май 2018, 18:33
11
-9
Крайно време е държавата да спре да подарява стотици милиони лева годишно в бездънния джоб на няколкостотин частника за вършене на дейност с ниска правна сложност при гарантиран от държавата монопол.
Разбирам,че няма нагласа частния нотариат да бъде закрит.
Не се и обсъжда въпроса за паралелно въвеждане на държавни нотариуси(или алтернативно съдиите по вписванията да имат и нотариални функции, и страната да реши сама дали да се обърне към частника, или да си даде парите на държавата-ако имам избор няма да стъпя при частник,а с удоволствие ще плащам на държавата за услугите на държавен нотариус).
Но е необяснимо защо, при делегирани държавни функции и гарантиран от държавата монопол защо държавата не събира процентни отчисления към бюджета от събраните нотариални такси. Предлагам сумата да е поне 70 процента. Дори и станалите 30 процента от събраните такси ще гарантират отново огромни приходи за частника.
Всъщност конкретната сума е въпрос на преценка и обсъждане-може и да е повече, или по-малко. Въпросът е да бъде въведена, със съответните промени в закона за нотариусите, където да се запише,че ежемесе
чно нотариусът внася в приход на държавния бюджет съотвения процент от събраните такси от предходния месец. Няма аргумент държавата да се отказва изцяло от приходи. И при 30 процента от таксите да са за нотариусът сумата ще е съвсем не лоша.
В момента ще се приемат закони за въвеждане на нови данъци и такси за хазарта.
Сега е момента и да се предвиди и въвеждането на помесечни отчисления от нотариусите към бюджета. А който не е е съгласен-е свободен да напусне професията-така или иначе повечето от вас станаха милионери от дейност с твърде ниска правна сложност. Кандидати предостатъчно, това в случай ,че някой се обиди, и напусне професията..
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно