Въвеждане на периодично атестиране на нотариусите и ЧСИ-та от независими атестационни комисии, извън камарите им
Създадена от на 30 май 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
34
Ама ..
|
нерегистриран
17 ноември 2019, 13:59
1
-1
Къде приравнихте правно неграмотното хванато от гората ЧСИ-та и нотариуси с прависти, полагали изпити и учили и зубрили чинно право бе колега.Нерде ЧСИ- Нотариат гюбре компания нерде Стамбул бе колега. Та ЧСИ и нотариат това са едни създадени с лобистки интереси абсолютно професионални крадци и измамници.Абсолютно безотговорни никаква отговорност за нищо примери да давам ли.Нямащи нищо общо с правна материя и закон изначало те трябва да бъдат закрити със закон.
33
|
нерегистриран
16 ноември 2019, 10:39
0
-1
Къде го има това-огромни приходи-и то без бюджета да задържа процентни отчисления, ниска правна сложност на вършената дейност*, а инсталираните не подлежат на атестиране под никаква форма-нито изпит, нито атестационен периодичен анализ на качеството на дейността им(и то от орган, извън камарата).


* В САЩ заверки на документи може да върши всеки, и рядко юрист го върши-това е неквалифицирана дейност. Заверки на документи се правят напрмер дори в дрогериите. Не ми излизайте с мантрата другата правна система-правните същност на заверка на препис и подпис по света е една и съща. В Норвегия имоти се продават с обикновен писмен договор, като правната сигурност е далеч по-висока. Тоест-продажбана на жилище е евтина, без паразитни разходи, но за сметка на това с висока правна сигурност. В България-ако нотариалния акт бъде прогласен за нищожен-страните се съдят помежду си, нотариусът пари не връща, нито пък нищоност на нотариален акт му се отразява на правоспособността на нотариус-дори и нотариалните актове на даден нотариус да са често нищони, нали няма атестация, и бизнесът си върви, а гражданите-да се оправят сами -като се съдят помежду си.
32
Да
|
нерегистриран
15 ноември 2019, 09:18
2
-1
Много ще изгорят ми се струва или пак ще трябва да си плащат.
31
|
нерегистриран
15 ноември 2019, 07:00
1
-1
Магистратите са периодично атестирани. Но не е въведена атестация за ЧСИ и нотариуси. Откъде следва,че квалификацията им не следва да бъде проверявана периодично, и че веднъж инсталиран, завинаги, до пенсиониране ще продължи инсталацията, и то без никакви проверки на знания и квалификация.

Всеки ЧСИ и нотариус следва да преминава на периодичен атестационен изпит в интерес на правната сигурност. Това важи и за помощниците-нотариуси и помощник ЧСИ.

30
!
|
нерегистриран
14 ноември 2019, 12:26
2
-1
Категорично е необходима атестация под формата на периодичен изпит-веднъж на две години, за ЧСИ и нотариуси.
29
Юрист
|
нерегистриран
24 май 2019, 10:35
1
-2
Няма как, свободните професии /ЧСИ, нотариуси, адвокати, синдици/ не подлежат на пенсиониране, защото не са на трудов договор. Друг е въпросът, че ЧСИ, нотариуси и синдици са с публичноправни функции, Държавата им е възложила окъществяването на държавна принуда, поради което не би следвало да са свободни професии.
28
пенсиониране на нотариуси и ЧСИ-та НЕЗАБАВНО
|
нерегистриран
23 май 2019, 10:57
5
-1
Не само периодично атестиране, но трябва да има и задължително пенсиониране на нотариуси и ЧСИ-та на 65г, и местата да се пускат на конкурс.
Нотариусите над съдиите ли са? Съдия го пенсионират на 65г. Нотариус може и на 90г да удря печата, или да си инсталира низходящия за помощник по заместване.
27
|
нерегистриран
21 април 2019, 07:43
1
-3
А дали нотариуси и ЧСИ-та с дипломи от Симеоново имат правото да удрят печата и вършат принудително изпълнение?
Защото решението за издаване на дипломи по право от Симеоново е взето от...секретари и секретарки от секретарията на ЦК на БКП -секретно решение номер 9 от април 1987г.

http://politburo.archives.bg/bg/2013-04-24-11-12-48/sekretnidokumenti/1980-1989/2400---9--30--1987--

Има ли правомощие Партията, с гл.б. да приема такова решение? Това решение административен акт ли е според вас ?
26
Ей драскач
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 12:29
10
-4
Не се прави че различни лица пишат. Един и същ си. Не е въпросът в изпита, въпросът е, че искаш нотариусите да бъдат изпитвани от лица, които ако имат сделки нотариусите трябва да извършат проверка за произхода на средствата точно на тези лица и особено на магистрати, министри и т.н. Така че не заобикаляй това с тъпотиите си.
25
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:53
5
-8
До коментар [#24 #undefined] от "до 23":
Глупости. Да докажеш знанията си на атестационен изпит не те прави зависим. Прави те независим и доказан.
Зависими от кукловодите си са са тези, влезли в системата по втория начин, или ползващи различни врътки, за които стана дума, и то неизчерпателно в коментар 20.
24
до 23
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:42
7
-8
Милиционерските писания са ваши. По милиционерски искате нотариусите да се кланят и да са зависими от едни трети лица, при положение, че от тази година нотариусите имат активно участие в разкриването на схемите за пране на пари. И по милиционерски на вас това не ви харесва. И по милиционерски искате да са зависими. И се правите на две и половина с тъпите си т.нар. аргументи
23
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 11:37
3
-6
До коментар [#21 #undefined] от "20 е ":
Срещу аргументи по същество ти пускат "аргумент" "ад хоминем". Типично. За милиционерскот училище.
22
за 8 лева на драсканица
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 09:00
8
-2
толкоз. това ни е материала
21
20 е
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 08:59
10
-3
ЕВТИН ДРАСКАЧ И НЯМА МЯСТО В ТОЗИ ФОРУМ
20
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 05:54
4
-6
До коментар [#19 #undefined] от "а бе 18":
Точно така нареченото "5 годишно "юридическо оБразование, плюс така наречените изпити след стажа са още един аргумент в полза на атестацията.
"В Юридическия на СУ 120 влизат с изпит, 100 - с връзки "
https://www.24chasa.bg/Article/607865

Това не се случва(ше -надяваме се да е в миналото вече, но получилите дипломи по този начин са почти 50 процента от завършилите право!-тогава) само в СУ, ноторно е,че може да ie завърши право и без да ходиш на изпити, лекции и упражнения, с директно записване в по-горен курс, с преместване и тн и в редица периферни ПУЦ-ове,че дори и в техничеси университети се преподаваше право. Точно заради това трябва да има периодична атестация. Да напомним,че е възможно да се обзаведеш с диплома за право -ако си учил друго-учиш за милиционер, ставаш юрист-даже кариeрното развитие на милиционерите е далеч по добро, от завършиите в СУ, по "каналния" ред. Ето и затова трябва да има атестация-чрез изпит-особено, ако извършваш държавно делегирана дейност. Имаше и ЧСИ- "ламаринената глава", който пък беше учил интересна специалност в чужбина..., но му признаха диплома на юрист.
Да напомним и при нотариусите-ставаш нотариус на село-с нисък успех, местиш се в София. Такъв герой без съмнение трябва да бъде атестационно изпитан! Че той дори не е имал успх за нотариус в София, а получил мястото по втория начин-с местене. Другата врътка -със заместване-заместваш се с роднина в София, като преди това успехът ти е стигнал едва за място на село-вече беше правено... Третата врътка-помощник нотариуси по заместване се инсталират при роднина-титуляр, който отдавна е забравил къде е е кантората, но е дългосрочно заместен от роднина, приятел и тн. Заобикаля се конкурсното начало чрез тези помощник нотариуси по заместване. При чСИ-тата заместването е допустимо да е временно и кратко, при нотариусите-може да е доста дълго... Затова трябва да бъде изпитан-атестационно и титулярът ,който не практикува, но пази, а не пуска мястото- за помощникът си-заместник, трябва да бъде изпитан атестационно и "помощник нотариусът по заместване"-след като замества титуляра, следва да бъде най-редовно атестационно изпитван. Точно помощник нотариусите по заместване извършват държавно делегираната дейност с права на титуляра на мястото, и редно държавата много настоятелно да държи на атестацията чрез периодичен изпит. Ако издържи изпита-чудесно-да продължава да замества(но временно-примерно до 20 дни годишно-, а не постоянно)!
В добавка-самото заместване следва да е кратко и временно-, а не вечно и постоянно, или дългосрочно-с години. При ЧСИ-тата заместването е добре уредено-вж ЗЧСИ, в частта за заместването на ЧСИ, при нотариусите-заместването е лобистки уредно-по същество така се постига наследяване на кантората по втория начин-чрез дългосрочно заместване.
Що се отнася да ми споменаваш формалния изпит за правоспособност след стажа, а и самия стаж като особено геройство -вече са ясни нещата. Ако пък точно изпитът за правоспособност те е притеснил, смутил и затруднил особено-има ли нужда повече да се коментира.

В обобщение-и качеството на правно образование е съмнително, и множеството пуц-ове -също, и начинът по който се влиза "право"(вж дадения линк), и това,че в милиционерското училище до 1995 даваха дипломи на юрист на милиционери(що не кажеш колко са милиционерите-юристи в нотариата, прокуратурата, ВАдмС, ЧСИ-тата, адм. съдилища, адвокатуата) , и начина на провеждане досега на стажа и изпита(ще има промени, ама друг път-от 2020г.), и как се става нотариус(вж другата тема и силните съмнения в обективността на изпита,, плюс в минали години имаше и сгрешен казус...), плюс врътките със преместването-крайно недостойно и непочтено, със замяната на места, със заместниците-помощници-всичко това налага да се провежда постоянна и редовна атестация на вече инсталирани в системата. Така, влезлите по честен път ще блеснат със знанията си-те са мнозинство, а влезлите през задния вход(ние се надяваме да няма такива, и дълбоко го вярваме...), поне ще им се наложи да седнат и прочетат дебелите книжки. Те пак ще намерят начин да останат в системата-и да издържат атестацията-по един или друг начин, за това да нямаш съмнение, но поне малко ще отделят време да четат.


Няма да споменавам как се ставаше и юрист преди 1989г-тези юристи са на поне 10 години от пенсиониране и днес-чрез РАБФАК, прием като деца на активни борци(но ти не знаеш това какво е, нали), прием по точката за развитието на регионите(точно начин за прием без конкурс в СУ), прием като деца на членове и кандидат членове на ЦК(ти и за това не си чувал, нали). Е тези герои, които са в лидерки позиции навсякъде днес(и повтарям-твърде далеч от пенсиониране-поне 10 години ще ни изумяват с РАБФАК знанията си), определено следва да бъдат периодично изпитвани с цел атестация.
Тоест като си знаем правното образование и преди 1989г, и след 1990г, и дори и след 2010г-явно си следва да има атестация чрез изпит-особено в сферите правната сигурност го налага.

Както вече казахме-подготвения не се страхува от атестационен изпит, за него. Като си толкова подготвен и знаещ, този изпит ще е извънредно удоволствие за подготвения. Дори няма да му се налага да чете допълнително-той си ги знае нещата(нали оспорваш отдолу,че правната уредба, в т.ч и съдебната практика се развива, и твърдиш,че нямало динамична правна уредба-а подобно твърдение дори няма да го коментирам, оспорваш, че имало и промени в Европейското право-да не коментираме,че за РАБФАК-ър като чуе ПЕС получава уртикария...).
Накратко-атестацията(и то редовна и периодична) чрез изпит е необходима.
19
а бе 18
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 21:31
7
-5
И какво като е динамично законодателството и практиката. Ако не си чел, когато е трябвало, си е твой проблем. Юриста трябва да знае къде и как да чете. Колкото до атестациите на съдиите и прокурорите, те са по повод тяхното кариерно израстване, а не по повод проверка на знанията им. След като веднъж е преценено, че определено лице отговаря на изискванията за магистрат, не му правят повторна проверка за това. Ама и ти си поредния некадърник. Изпитите за нотариуси съвсем не са леки и засягат правна уредба още от 30те години на миналия век. Но няма как да обясня с две изречения на незнаещ за какво става въпрос, то затова се учи 5 години, после стаж, после пак четене, ама 18 май не го прави, след като му е толкова страшна динамичната правна уредба. По-голяма глупост не бях чела.
18
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:45
7
-7
Невротичната реакция против предложението за атестация чрез изпит показва само едно- ИЗПИТИ-атестация за действащи нотариуси са крайно необходими, а явно лица неуверени в подготовката си са силно притеснени. Дали има защо? Законодатерят да предвиди проведат от комисия от изпитващи от лица ИЗВЪН КАМАРАТА-например от магистрати, адвокати, университетски преподаватели, съдии по вписвания и тн. Предлагам изпитът-атестация да е с периодичност 1 път на 4 години.
Напомням ,че законодателството е извънредно динамично, съдебната практика постоянно се развива, има и развитие в Европейското право. Подготвения трябва да е извънредно радостен,че ще покаже блестящите си знания на изпит. А при провал(какъвто няма да има--всички нотариуси и ЧСИ-та са подготвени)-мястото да се пуска на конкурс.


Законодателю, действай по въпроса, и задвижи законодателната промяна-която да предвиди атестационен изпит за действащи нотариуси и ЧСИ-та! Правната сигурност предполага такава атестация да се провежда периодично.
Знаещия, подготвения не се страхува от изпит!
17
Познавам майка ти
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:04
1
0
До коментар [#10 #undefined] от " $$ ":

Ти па кой си смотаняк смотан?
16
луди в темата
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 15:03
8
-6
Абе госпожо защо им се връзвате??
Та това са драскачи платени по 8 лв на драсканица и 50 лв на тема
жалки и гладни душици продаващи и себе си за някой лев а тези които са неграмотни са на т.н. МИТИНГИ
15
Нотариус
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 14:33
14
-6
Докато имотната мафия забогатяваше безконтролно, нямаше проблеми, сега когато нотариусите спряха имотните измами, включително и за фирмите, още повече че вече и активно ще следят произхода на средствата, ама изведнъж станаха неудобни, всеки ден във форума има идеи как да бъдат смачкани, зависими. Извинявайтв ама няма нужда всеки ден да пишете колко сме ви неудобни. Сигурна съм че даже и без пари да работим пак ще сме неудобни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно