Смяна на фамилята след вече сключен брак
Създадена от Иван на 22 юни 2019
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
5
отговор
|
нерегистриран
16 юли 2019, 23:01
2
0
До коментар [#4 #undefined] от "Иван": Няма разлика , когато се сменя фамилията по съдебен ред - чрез молба за промяна на името. А по отношение на документите не е вярно, че стават невалидни, след като съдът е допуснал смяна на фамилията. Например диплома - не може да се издаде нова, а това, че лицето е едно и също се доказва с удостоверение за идентичност на имена, което се издава от общината. За лична карта, шофьорска книжка, международен паспорт - добре е да се сменят, защото това е смисълът от смяната на името.
4
Иван
|
нерегистриран
16 юли 2019, 14:33
1
0
До коментар [#3 #undefined] от "...":


Благодаря Ви за отговора!

Той потвърди това, което казахте вие, че няма да има проблем да мине през съда и причината е основателна.

Проблема е, че ми обясни, че двете смени на фамилията са различни. Смяната на фамилия по този начин (не заявена повреме на сключването на брак) е като смяна на името и прави всички нейни документи невалидни и трябва да изисква смяна на всичко. Ако имаме развод също трябва да се мине през съда за да си смени фамилията. Докато смяната повреме на брак не изисква смяна на дипломи, актове за раждане и т.н., само на личните документи като шофюрска книжка, лична карта и т.н.

Опитвам се да разбера дали найстина има разлика между двата начина за смяна на фамилията.

мерси!
3
...
|
нерегистриран
16 юли 2019, 12:44
2
0
До коментар [#2 #undefined] от "Иван": нали ти отговорих вече - няма вратички да се случи по-лесно, а може да се смени само по съдебен ред. пуска си молба, плаща си таксата, насрочват й заседание, води един свидетел, който казва, че тя много иска да се казва така и че близките и приятелите я наричат с фамилията на съпруга й, и с решението си съдът постановява смяна на фамилното име. адвокатът не ти ли го обясни това.
2
Иван
|
нерегистриран
16 юли 2019, 12:12
0
0
Здравейте, консултирах се с адвокат относно този въпрос и ми обясниха, че смяна на фамилията и вземане на фамилията при самия брак са две различни неща.

В първия случай е все едно си сменяш името и реално всичките ти документи, като: акт за раждане, дипломи за образование и т.н. стават невалидни и трябва да се променят. Ако е взимане на фамилията по време на брак, тогава това не е нужно.

Въпросът ми е, дали има вариант да се вземе фамилията след вече сключен брак, когато желанието не е заявено предварително.

благодаря ви!
1
...
|
нерегистриран
22 юни 2019, 19:24
0
0
вратички няма. става по съдебен ред и не е проблем да бъде сменена фамилията в този случай.
Иван
|
нерегистриран
22 юни 2019, 18:58
0
0
Здравейте,

Искам да попитам, дали може да ми съдействате със съвет за смяна на фамилията, когато бракът вече е сключен, но смяната не е заявена при сключването на брака?

Съпругата ми не искаше да си сменя фамилята при сключването на брака, но вече иска да я вземе и да си смени своята. Има ли вратичка, която да позволи това да се случи по-лесно и ако не, това достатъчно основание ли е за съда за да го разреши?

Благодаря предвсрително!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно