http://www.bta.bg/bg/c/BA/id/1714460
7 посолства към Румъния: Правосъдната реформа може да застраши напредъка ви
 
22 декември 2017, 06:17 | | Видяна: 110
 

Седем посолства на страни от Европейския съюз в Румъния изпратиха съвместно послание до управляващите партии в страната, в което ги призоваха да избягват всяко действие, което би довело до отслабване на независимостта на съдебната система, предаде Медиафакс.

Посолствата на Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия и Швеция поискаха от управляващите в Румъния да се допитат до Венецианската комисия във връзка със спорните закони в правосъдната сфера.

"Признаваме, че Румъния постигна през последното десетилетие значителен напредък по отношение на проправянето на път и прилагането на заслужаващи доверие реформи в правосъдната система. Въпреки това нашето убеждение е, че приетите наскоро закони за съдебната реформа в настоящата им форма, както и предложените неотдавна промени в наказателните кодекси, рискуват да изложат на риск тези успехи", посочват посолствата.

Дипломатическите мисии също така апелират към участниците в проекта за реформа на правосъдието "да избягват всяко действие, което може да доведе до отслабване на независимостта на съдебната система и борбата срещу корупцията и незабавно да поискат становище от Венецианската комисия".

"Вярваме, че всички участващи в този процес политически фактори ще обърнат необходимото внимание на тези основателни безпокойства в съответствие с нашия общ европейски ангажимент и продължаваме да сме готови и в бъдеще да подкрепяме Румъния в усилията й да се придържа към този ангажимент", се посочва още в съобщението.

Румънският Сенат прие вчера последния от пакета правосъдни закони, които предизвикаха критики и улични протести. Промените будят опасения за намаляване на независимостта на магистратите и ограничаване на прерогативите на Националната дирекция за борба с корупцията, която е изключително активна при преследванията на лица на изборни длъжности, заподозрени в корупция, и се ползва с голяма подкрепа сред румънците, посочва Франс прес. 

Междувременно Върховният касационен съд на Румъния сезира Конституционния съд във връзка с някои промени в закона за статута на съдиите и прокурорите, одобрени тази седмица от парламента, предаде агенция Аджерпрес. 

 
БТА