"За" и "против"
Истанбулската конвенция продължава да разделя обществото
Насилието над жените се използва само като параван за Истанбулската конвенция, смята журналистът Велислава Дърева
 
18 юли 2018, 16:37 | | Видяна: 383
 

Новината за ратифицирането на Истанбулската конвенция доведе до масови протести "за" и "против" нейното окончателно приемане у нас, снимка: БГНЕС

 

Един от най-спорните документи в българския правен и социален мир - Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие или т.нар. "Истанбулска конвенция", чието ратифициране у нас бе оттеглено от правителството заради изключително противоречивата обществена реакция, а след това бе вкарана и в Конституционния съд, продължава да разделя обществото.

Според едната теза Истанбулската конвенция ясно и непротиворечиво цели превенция и защита на жените от домашното насилие. "Голяма част от обществото ще трябва да осмисли Истанбулската конвенция и наистина да разбере, че тя е в помощ на жените", твърди в интервю за БНР Надежда Стойчева от Фондация "Анимус".

"Конвенцията е в полза на жертвите. Ако цялата държава покаже решителност за борба с насилието, то тогава и мерките на държавата ще бъдат систематични. В конвенцията има финансова и систематична грижа на държавата за кризисните центрове, за достатъчно места, към които да се обръщат жените, за консултативни центрове, защото ние не можем да покрием цяла България. Всички тежки случаи са при нас. Миналата година сме имали 1755 жертви на домашно насилие, но има и още. По малките населени места има жертви на домашно насилие, които няма към кого да се обърнат, затова наистина трябва да има решителни мерки. Докато се моткаме години наред, израстват деца, които са с изкривени представи и израстват с изкривени ценности. Държавата по никакъв начин не действа. Ние можем и без конвенция, ако наистина се спазват законите и се върви напред, но това не е така. Конвенцията ще помогне и на тези жени, които са чужденки, също така част от случаите, по които работим, службите няма да имат оправдание защо не се работи по тях", казва още Стойчева.

Според противоположната теза обаче под паравана на добрите намерения, а именно – справянето с проблемите с домашното насилие – се крие друга цел – въвеждането на т.нар. "джендър идеология", с което напълно се заличава ясното и безспорно разграничение на половете между мъж и жена.

"Истанбулската конвенция е много тежка злоупотреба с насилието над жените, защото това насилие не е от последните 20-30 години, това насилие продължава хилядолетия наред", коментира от своя страна за националното радио журналистката Велислава Дърева.

"Насилието над жените се използва само като параван. Ако бъде одобрена конвенцията, ще бъде нарушена Конституцията на Република България, в която изрично е записано, че бракът е само между мъж и жена. Тази конвенция нарушава драстично неприкосновеността на личния живот на всеки един човек. Чрез тази конвенция се дават абсолютни права и правомощия на всевъзможни неправителствени организации, които са плъзнали вече по детските градини и обясняват на малките деца, че те не са момиченца и момченца, а някакви други и за да бъдат интересни, трябва да си изберат нещо различно. Това е така наречената джендър идеология и цялата пропаганда за смяна на пола. Само за една година в клиники във Великобритания минават над 2000 деца, които влизат момиченца и момченца, а излизат някакви други. Това е една страховита индустрия, която носи чудовищни печалби. Няма как БСП да си промени становището по отношение на Истанбулската конвенция. Очевидно на някои хора никак не им харесва, че Българската православна църква застана категорично срещу Истанбулската конвенция, каквато е и позицията на всички вероизповедания", смята още Дърева.