Заради доставка на вода на завишени цени, довела до вреди за близо 100 000 лв.
Прокуратурата прати на съд генералния директор на БТА
Максим Минчев е на свобода срещу "подписка", може да получи от една до шест години затвор
 
19 октомври 2018, 12:02 | | Видяна: 451
 

Максим Минчев е начело на БТА от 2003 г., снимка: БНТ

 

Дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев е обвинен за сключването на неизгодна сделка, довела до вреди за близо 100 000 лв., съобщиха от държавното обвинение.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Максим Минчев -  генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА) за престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК (сключване на неизгодна сделка).

Минчев е предаден на съд затова, че в периода от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 лв.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани  обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо Максим Минчев е определена мярка "подписка".

Ако бъде признат за виновен Минчев може да получи наказание от една до шест години "лишаване от свобода" и, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

Максим Минчев е генерален директор на БТА от 2003 г. Изборът му се осъществява от Народното събрание. 

 

Максим Минчев: Става дума за огромно недоразумение

 

"Става дума за огромно недоразумение, тъй като така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства". Това се посочва в изявление на генералния директор на БТА, което бе оповестено час след информацията на прокуратурата.

 

"Става дума за договори с минерална вода "Хисар" - техни рекламни табла стояха в Пресклуба на БТА, за което те плащаха с бутилка. Така, години наред, служителите и гостите на агенцията пиеха безплатно. За каква щета може да става дума, след като не е платен нито един лев от агенцията. Нещо повече - от няколко месеца, след като започна разследването, БТА вече няма безплатна вода и бърка в изтънелия си бюджет, за да купува на пазарни цени", уточнил пред Dir.bg Максим Минчев.