http://bnr.bg/post/101120838/prezidentat-radev-opredeli-kato-izkustvena-drama-reakciiite-po-povod-konsultaciite-za-izbor-na-glaven-prokuror
Президентът Радев определи като "изкуствена драма" реакцииите по повод консултациите за избор на главен прокурор
 
20 май 2019, 02:59 | | Видяна: 38
 
Президентът Румен Радев определи като "изкуствена драма" реакцията на управляващите по повод консултациите за избор на главен прокурор. Той беше гост на церемонията по връчване на дипломите на 25-ия випуск в Американския университет в Благоевград.
 
На въпрос на БНР дали са се оправдали очакванията му след консултациите с председателите на съдебните институции относно процедурата по избор на нов главен прокурор, президентът Радев каза: "Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност".
 
А на почти директното обвинение на премиера Бойко Борисов, че президентската институция се намесва в работата на независимата съдебна власт, държавният глава отговори: "Аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не е обсъждана личност по принцип. Не настоявам за имена, а за спазване на закона".
 
 
БНР