Шведските власти поискаха арест за Джулиан Асандж
Основателят на Уикилийкс, който се намира във Великобритания, е разследван в Швеция за изнасилване, САЩ също искат негово екстрадиране
 
20 май 2019, 12:31 | | Видяна: 14
 

Джулиан Асандж след задържането му от британските власти

 
Шведската прокуратура съобщи, че иска издаването на европейска заповед за арест за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се намира в затвор във Великобритания. Представител на прокуратурата заяви, че ако шведският съд реши Асандж да бъде задържан във връзка с обвинения за изнасилване, прокуратурата ще издаде европейска заповед за арест.
 
След като Еквадор престана да му предоставя политическо убежище и той беше арестуван в посолството на страната в Лондон, шведските прокурори решиха да възобновят разследването срещу него. През август 2010 г. започна разследване за сексуално насилие срещу Асандж, а през 2012 г. Обединеното кралство постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се изправи пред разпит. Той е обвинен в изнасилване и насилие.
 
Асанж последователно отрича твърденията и през юни 2012 г. потърси политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон. Шведските прокурори спряха разследването си срещу Асандж през август 2015 г., като заявиха, че не могат да продължат случая, докато Асандж е в еквадорското посолство.
 
Основателят на Уикилийкс, който миналия месец бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, бе осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор, заради това, че през 2012 година, след като бе освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.
 
Шведската прокуратура заяви, че британските власти ще трябва да решат въпроса за конфликт между евентуална европейска заповед за арест и искане на Съединените щати за екстрадиция на Джулиан Асандж, който се разследва за разпространението на секретна информация на американските служби и дипломация.