В симулиран съдебен процес
Ученици от Пазарджик издадоха смъртна присъда на убийците на Алеко Константинов
Възстановката е част от мероприятията по повод 140-годишнината на Окръжния съд в града
 
19 юни 2019, 10:50 | | Видяна: 65
 

Ученици се включиха в симулиран съдебен процес в Пазарджик, снимки:ВСС

 

Във вторник в зала № 1 на Съдебна палата-Пазарджик участници в Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие" представиха възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов, съобщават от Висшия съдебен съвет (ВСС). Под ръководството на учителя по литература Нина Димова, учениците от ПГИМ - Пазарджик изнесоха драматургична постановка на съдебния процес, който е трети по големина след процеса за убийството на Стефан Стамболов и този за убийството на Анна Симон. Истинското дело е продължило само 5 дни – от 3 до 7 ноември 1897 година.

В залата са присъствали ученици, приятели и роднини на участниците в симулацията, както и действащи магистрати. Държавното обвинение е било представено от "прокурор" Чавдар Съловски. Съдебният състав е бил от съдия и двама съдебни заседатели. "Съдия" Любомир Кюпчев е "осъдил" на смърт физическите убийци на Алеко Константинов  Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с радиловския кмет Петър Минков.

Извън симулацията, всички ученици били наградени с предметни награди и удостоверения от председателя на Окръжен съд-Пазарджик Елеонора Серафимова, която им пожелала  да бъдат добри и достойни хора. Директорът на училището Таня Благова благодарила за съвместната работа с Окръжен и Районен съд-Пазарджик.

Възстановката на процеса е част от мероприятията, с които се отбелязва 140-годишнината от създаването на Окръжния съд в града.